Sociologiskforum.dk var aktivt fra 2004-2012, men eksisterer i dag kun som arkiv.
annonce

Zeitgeist, en ny marxistisk retning?

Skrevet d. 29.12.2009 af Dørup
Hej alle.

The Zeitgeist Movement er en bevægelse, baseret på konspirationsteorier om religion, pengeøkonomi, 9/11 og den amerikanske regering, der ønsker et nyt samfund baseret på teknologi. Et samfund uden love, uden ejendomsret, hvor man pga. teknologi ikke har knaphed på ressourcer og hvor der ikke er pengeøkonomi.

Her ser man skidt på pengeøkonomien, herunder den ekspansive finanspolitik der bliver ført i USA, det at man trykker penge ud af ingenting i Federal Reserve, og derpå låner penge som aldrig kan betales tilbage, hvilket skaber uendelig gæld, hvilket skaber ønsket om profitmaskimering, hvilket skaber uhensigtsmæssig adfærdi i form af korruption og krig.

Det, der kaldes "The Venus Projekt" står også bag ideen om denne samfundsform, der skal løse verdens problemer, såsom fattigdom, miljø, krig osv.

Sociologien bliver bl.a. anvendt, som et argument for, at når der ikke er knaphed på ressourcer, vil menneskelig adfærd ændrer sig så der ikke er konkurrence, dominans og stratifisering i samfundet:

http://www.thezeitgeistmovement.com/joomla/index.php?option=com_content&view=article&id=21&Itemid=56

Der findes en film, Zeitgeist Addendum, som forklarer og forsøger at dokumentere sandheden i det hele.

Hvis nogen, med mere sociologisk erfaring end jeg, har mulighed for at sætte sig ind i det, vil jeg gerne hører faglige meninger om Zeitgeist bevægelsen. Jeg ser det egentligt bare som en ny udvikling inden for Marxismen, og jeg er meget skeptisk og kritisk overfor argumentationen og dokumentationen hos Zeitgeist bevægelsen.

Jeg bryder mig ikke om at sociologien bliver sat i forbindelse med denne bevægelse, da den umiddelbart virker meget uvidenskabelig. Samtidig frygter jeg en spredning af falsk viden om samfundet via disse konspirationsteorier, som folk har en tendens til at tro blindt på.

Kunne være cool hvis nogle har tid til at se på det, og har syn på sagen.
Jeg læser selv sociologi på 3. semester i Aalborg.

Reference til Zeigeist bevægelsen:
http://www.thezeitgeistmovement.com
Skrevet d. 30.12.2009 af Mads_Jaeger
Det lyder som noget socialistisk konspirations-sludder. Den kapitalistiske produktionsmåde er den mest successrige vi mennesker nogensinde har haft. Sådan er det bare :-)

Mads
Skrevet d. 26.01.2010 af Jonas2507
Hej Mads og Dørup :)

Dejligt at se at zeitgeist bliver diskuteret flere og flere steder. - og især på fx. sociologisk forum.
Jeg vil først og fremmest anbefale at komme med ind på forum`et på www.thezeitgeistmovement.dk -som er den danske del af bevægelsens hjemmeside. Det er lidt nemmere at samle trådene, når det bliver diskuteret mange forskellige steder - og derinde er der også meget mere information at hente om bevægelsen.
@Mads Jaeger:
Det første der står på bevægelsens hjemmeside(ovenfor) er:
Zeitgeist bevægelsen er ikke en politisk bevægelse. Det er ikke Socialisme. Jeg vil anbefale dig at se filmen www.thestoryofstuff.com - og re-evaluere om kapitalismen nu er den dans på roser det lyder til? :)
"sådan er det bare" - det mest succesrige vi mennesker nogensinde har haft er forandring.

Mvh Jonas :)
Skrevet d. 27.01.2010 af Mads_Jaeger
Hej Jonas

Jeg læste introteksten på hjemmesiden og blev ikke meget klogere. Det lyder som et ret fjollet projekt og komplet tankespind. Jeg sakser med let hånd:

"Vores forståelse og forskning konkluderer, at disse er falske, forældede ulighedsbegreber"

"Selvom teknologien nu har banet vejen og gjort det muligt for os at følge denne sti, bliver dette i dagens verden ikke erkendt, men tværtimod forhindret af flertallet, som fastholder de forældede og dermed degenerative sociale systemer, handlingsmønstre og associationer"

"Dermed ser vi også at størsteparten af vore problemer er tekniske, mens religion, politik og det penge/konkurrencebaserede arbejdssystem er forældede former for social operation, som vi må fokusere på at overkomme. Vores mål er at skabe et verdenssamfund som opererer uden penge og politik, mens overtro og intellektualiseret religion udfases gennem relevant uddannelse"

Socialisme møder pastor moon møder Scientology? Oh my god ...
Skrevet d. 18.02.2010 af Jonas2507
Hej Mads.
Jeg savner lidt noget konkret kritik af den tekst du fremlægger.
Jeg kan ikke se hvad du ser "forkert" i de tekstudsnit.

Det har ikke noget at gøre med politik.

"Det er et fjollet projekt og komplet tankespind"
Overvej hvorfor du mener dette er tankespind. Tænk på [u]alt[/u] hvad du har fået fortalt, blevet lært, igennem hele dit liv, som har skabt din bevidsthed og forståelse. Det er disse tankedogmer der kan give folk problemer med at tænke i nye baner.
Mener der er et citat der ligner noget ala dette:
"You cannot think out of your range of thoughts"
Overvej hvorfor du har de værdier du har.

Du kan godt have ret i at teksten på forsiden er lidt uhåndgribelig.
Anbefaler kraftigt at du ser dette foredrag:
http://dotsub.com/view/2af36fe5-c01c-4ec9-a283-a2ad46b84b42

Mvh
Skrevet d. 18.02.2010 af Dørup
Hej Jonas.

Jeg anbefaler kraftigt at du tager en uddannelse og følger forelæsninger på den måde i stedet for. Har godt set det der link, og noget af det foredrag, linket henviser til, men stoppede efter 10min fordi der ikke er noget evidens bag de ting der bliver sagt. Det jeg nåede at se, var et foredrag der, med andre ord, spreder og falsk og subjektiv viden. Tankespind er faktisk et meget godt ord at bruge. Jeg bliver faktisk en smule irriteret over det, for det er synd for de mennesker, inkl. dig, der æder det tankespind råt, og som ikke ved bedre.

Mvh Magnus
Skrevet d. 18.01.2011 af Nselck
Dørup- Hvad hentyder du til, når du skriver at zeitgeist bevægelsen spreder falsk viden?

Skrevet d. 21.01.2011 af Bjarneviking
Hej

Jeg kommer fra nordsjælland ..
jeg er 23år, udd.

Jeg vil gerne bidrage med lidt konkret til selve Zeitgeist Project !
det her handler ikk om hvorvidt at den ene mener at det er konspiration
eller den anden ikk besider den viden, som er tilgengængelig overalt på nettet !

Det her handler om at tage ansvar for en hel planet og ikk lade X tusinde mennesker dø hver dag af sult. Hitler, Josef Stallin, Mao, Etc. er en flok pige spejedere i forhold til hvad der sker i disse tider. vi skriver 2011..
uuuuuh der er ikk sket noget mystisk hemmeligt fra gud eller jehova, eller hvad der findes i den historie. eller på anden vis noget trylleri, VERDEN er som første gang vi trådte ud af døren grøn og mudret og fuld af kærlighed, MAD, dyr & P E N G E !

MONEY, GOD DAMNIT !

jeg syntes det er vigtigt at vi ser bort fra vores Kæmpe EGO
og får gang i en mere Spændende måde at leve på. selvfølgelig er det jo et stort område, og det vil være mere end fjollet vis jeg begyndte at sætte dig ind i tingene, for det er mere kompliceret end som så.


disse tre link finder jeg højst nyttefulde i
jagten på en fed fremtid :D
Copy/paste


1. Michael Ruppert - Collapse (Find full movie)

http://www.google.com/search?client=safari&rls=en&q=michael+rupert+collapse&ie=UTF-8&oe=UTF-8#sclient=psy&hl=da&client=safari&rls=en&tbs=vid:1&q=michael%20ruppert%20collapse%20full%20movie&aq=1l&aqi=g-l2g-o1&aql=&oq=&pbx=1&fp=96b8dcc6499fd8b9&pf=p&pdl=300

2. Zeitgeist Addendum
(trio, Nr 3 i serien er tilgængelig for alle 1/2/11
Den er stærkt andmelder rost og efter
min egen mening kronen på værket, Film 1 (linket herunder)
Er Virkelig god, men også ret tung for starters, film 3 er derimod klart
værd at se når den bliver til gængelig gratis på deres hjemmeside ..)

http://www.thezeitgeistmovement.dk/index.php?option=com_content&view=article&id=154&Itemid=83

3. Earthlings (hård dokumentar, i bund og grund handler slagtningen og behandlingen af dyr kun om menneskets klamme klamme madvaner USA
når hverdagen starter med et job som er under betalt og du ikke har noget mad, er det jo ikk fordi hver og især ikk vil bidrage til dette samfund, nej, pengene er bare i det forkerte hænder. ok det lyder ret hårdt, men sådan er fact, lad være at forklare dig selv at penge er et vidunder produkt som er livs nødvendigt. penge bliver lavet for at få billig arbejdskraft, magt Etc.
40% af jordens samlet Valuta bliver ejet af 1% af befolkningen. forestil dig at sidde på den store penge pung mens verden ramler sammen om ørene på dig, Mord, bankrøveri, finanskollaps, Gæld, gæld gæld. Penge er Gæld. Til alle. glem global opvarmning, jorden har sin cyklus, Co2 eller ej, vi kan måske bore efter olie vis lidt af isen forsvinder HAHA.
Det koster ca. 5 tønder olie i brugt energi for at fremstille 1 tønde olie i år 2011, og i den fart vi har med at bruge olie(=penge) ER der simpelthen nogen der må trække sorteper og spise mudder til aftensmad. Eller DØ.

men skidt med det mange penge til stor kapitalisterne.


http://video.google.com/videoplay?docid=6361872964130308142#

Med Venlig hilsen Johnny B.Skrevet d. 17.02.2011 af Handa
Kan godt se at denne tråd er startet tilbage i 2009... Men emnet er dog stadig relevant, og vil bare komme med nogle indput for folk der har lyst til at vide mere om Zeitgeist... I skal dog huske på at jeg er et menneske og kan komme til at skrive noget der ikke passer mht. bevægelse. Derfor vil jeg henvise jer til dette dokument: http://www.thezeitgeistmovement.com/The%20Zeitgeist%20Movement.pdf

Men...

For det første, The Zeitgeist Movement er ikke det samme som Zeitgeist filmene... Der er en grund til at The Zeitgeist Movement ikke linker til nogle af filmene fra deres hjemmeside.
Det skal også lige siges at jeg er imod de konspirationsteorier, om religion, den amerikanske regering og deres krige , som Zeitgeis filmene til dels handler om.

For det andet er The Zeitgeist Movement (TZM) ikke baseret på "konspirationsteorier om religion, pengeøkonomi, 9/11 og den amerikanske regering.". TZM er baseret på fakta. Som det er nu, bruger vi flere ressourcer end der bliver produceret, dvs. at vi på et tidspunkt løber tør. Og dette er kapitalismens skyld. "Money over people" som man siger... Profit er hvad der driver firmaer, ikke andet. Derfor er det ikke optimalt for dem at lave et produkt der tænker på dig. For det at tænke på dig, ville sige at lave et produkt der skulle kunne holde så lang tid som muligt. Og den holder jo ikke, for så ville de ikke kunne tjene penge.

Folk siger tit at de ikke tror på det, hvorfor skulle firmaer dog gøre det? De gør da altid det der er bedst i det store sammenhæng? Men du kan prøve at kigge lidt rundt i dit værelse/hus og se hvor mange ting der er lavet af plastik... Det er rigtigt mange ting. Der er 2 ting der er dårligt ved plastik: 1) Det går hurtigt i stykker og 2) når du så smider det ud, forurener det ufattelig meget. Så hvorfor bruger firmaerne det? 1) Det er billigt og 2) når det går i stykker bliver du nødt til at købe deres produkt igen! Og så siger folk, jammen du kan jo bare købe en Mac, den er jo lavet af aluminium? Og ja det *kunne* jeg, hvis jeg havde pengene... Og sandheden er, at Mac`s desværre også går i stykker. Men det sjove er at der jo stadig bliver lavet dårlige bærbare? Det er jo ikke fordi at en Mac er lavet af stjerne støv fra en guld enhjørning? Hvorfor skal vi lave en dårlig bærbar når vi har en Mac, der tydeligt vis holder langt længere end en bærbar af plastik/billige dele?

Der er ingen grund til at vi fx ikke kan bygge en bærbar med en levetid på over 10år, og når den så endelig er helt ubrugelig, genbruge alle materialer i den. Folk siger typisk "Jammen hardwaren bliver hurtigt gammel" og ja, det gør den, for IT brancen er den hurtigst voksende. Men hvis vi ser på Xbox`en, så har de lavet den sådan at hardwaren bliver fysisk bedre vha. software opdateringer. Der er ingen grund til at dette ikke også kan være tilfældet med en bærbar...

"Sociologien bliver bl.a. anvendt, som et argument for, at når der ikke er knaphed på ressourcer, vil menneskelig adfærd ændrer sig så der ikke er konkurrence, dominans og stratifisering i samfundet:"

I en undersøgelse lavet af University of Utah, blandt 80.000.000 mennesker, viste det sig at 1% stigning i arbejdsløshed resulterede i:
a 6.7% increase in Homicides (mord);
a 3.4 % increase in violent crimes (voldelig);
a 2.4 % increase in property crime (ejendom);

det vil sige:
1459 additional Homicides;
62,607 additional violent crimes;
223,500 additional property crimes.

Folk (generelt) gør det jo ikke fordi det er sjovt eller at de keder sig, de bliver nødt til at begå røverier og mord for at overleve... Hvis du var opvokset i et fattigt kvarter, er chancen for at du på et eller andet tidspunkt ville overfalde en person, for at stjæle hans penge, væsentligt højere end hvis du var opvokset i en familie med penge. Det er ikke noget der ligger i vores gener at vi er voldelige, det er et resultat af omgivelserne.

Og her skal du tænke på at TZM går ind for lighed for alle. Mad, drikke, computere... Ja alt. Alle disse ting er lige så tilgængelige for dig, som for mig. Derfor er der ingen grund til stjæle. For hvorfor skulle du stjæle noget du allerede kan få/har muligheden for at bruge?

Og så siger folk: Jammen så vil jeg have alt! Men du skal huske på at der ikke er nogen grund til at have alt (hos sig). Eksempel:

Lad os sige at du spiller golf. Hvorfor skal du bruge energi på at slæbe dine køller frem og tilbage? I TZM samfund, ville golfkøllerne være lavet af de bedst mulige materialer og du ville have fri lejlighed til at bruge dem når du kommer på golfbanen.

Det samme gælder for en masse andre ting:
Din støvsuger, cykel, ski, klatre udstyr, hammer og alle de andre ting som man egentligt ikke bruger så forfærdeligt meget. Din bil er også et godt exempel. Folk bruger gennemsnitligt deres bil 1 time om dagen. Som eksempel er der er lige en bil der har kørt 12874.752 kilometer fra Italien til Kina uden chauffør! Hvad nu hvis den bil du brugte automatisk kørte hen til den næste der havde brug for den?

"Der findes en film, Zeitgeist Addendum, som forklarer og forsøger at dokumentere sandheden i det hele."
Jeg vil foreslå dig at læse denne artikel: http://www.thezeitgeistmovement.com/The%20Zeitgeist%20Movement.pdf som har dokumentation på alle postande. Blandt andet den undersøgelse jeg lige henviste til af University of Utah, som du kan læse her:
http://www.epi.org/page/-/old/briefingpapers/1992_bp_stress.pdf

"Jeg bryder mig ikke om at sociologien bliver sat i forbindelse med denne bevægelse, da den umiddelbart virker meget uvidenskabelig. Samtidig frygter jeg en spredning af falsk viden om samfundet via disse konspirationsteorier, som folk har en tendens til at tro blindt på."

Igen, bevægelsen er ikke baseret på konspirationsteorier...

Men jeg håber da at du, hvis du ikke vil vide mere om TZM, kan se at der er noget galt med den måde det hele er nu?
Skrevet d. 17.02.2011 af Dørup
Vrøvl. Ked af at sige det.
Skrevet d. 12.03.2011 af Mognoll
TZM er en regulær cult. Jeg har fulgt dem, siden den første film kom. En bekendt, viste mig den og en gennemgang af dens håndtering af sandhed tjener intet fomål. Lad os blot sige at den gjorde mig særdeles vred. Jeg har læst nok debatter med TZM-medlemmer og jeg orker sjældent selv at involvere mig. Men hvis man vil læse noget gedin saglig og gennemarbejdet kritik af TZM vil jeg anbefale at man besøger Cospiracy sience eller man lytter til Sceptoids podcast om emnet.
Skrevet d. 12.03.2011 af Mognoll
Dovenskab giver en dårlig linker...
http://www.conspiracyscience.com/articles/zeitgeist/
http://skeptoid.com/episodes/4196

Andre læser også

annonce
Sociologiskforum.dk benytter cookies til blandt andet statistik og marketing. Ved at benytte hjemmesiden accepterer du vores brug af cookies. Okay