Sociologiskforum.dk var aktivt fra 2004-2012, men eksisterer i dag kun som arkiv.

Gramsci

Antionio Gramsci (1891-1937), italiensk marxistisk teoretiker og aktivist. Gramsci var ledende medlem af det italienske kommunistparti, PCI, men blev i 1926 arresteret og idømt en fængselsstraf på 20 år. Han døde sygdomssvækket i fascistisk fangenskab i 1937.

I fængslet skrev han en række notatbøger, der også er udgivet på dansk som "Fængselsoptegnelser".

Gramsci revurderer den marxistiske opfattelse af forholdet mellem basis og overbygning og betoner det, han kalder kampen om det kulturelle lederskab, hegemoniet. Borgerskabets herredømme baserer sig ikke alene på kontrol med statsapparatet, men på en lang række institutioner, som præger civilsamfundet og gør de herskendes interesser til de beherskedes interesser. Af samme grund tillægger Gramsci de intellektuelle afgørende betydning.

Hegemoni-begrebet har vundet stor udbredelse og er bl.a. blevet videreudviklet af Ernesto Laclau og Chantal Mouffe, ligesom det anvendes i international politik.

annonce

Andre læser også

Sociologiskforum.dk benytter cookies til blandt andet statistik og marketing. Ved at benytte hjemmesiden accepterer du vores brug af cookies. Okay