Sociologiskforum.dk var aktivt fra 2004-2012, men eksisterer i dag kun som arkiv.
annonce

Chanceulighed

Chanceulighed er en betegnelse for, at samfundets strukturelle forhold giver ulige chancer i levevilkår, især anvendt om muligheden for at få uddannelse og gode job.

I empiriske undersøgelser kortlægges chanceulighed enklest gennem medieringsmetoden, dvs. forskellige oprindelsesgruppers eller -klassers over- eller underrepræsentation i forhold til populationens median.

En anden metode er odds ratio metoden. Odds ratio er et statistisk mål for styrken af sammenhængen mellem variable og er et hyppigt anvendte sammenhængsmål i forbindelse med logistisk regressionsanalyse.Populært udtrykt anvendes odds ratio til at angive odds for en indtruffen begivenhed i den undersøgte gruppe divideret med odds i en kontrolgruppe (eller evt. hele populationen)

Endelig benyttes begrebet relativ risiko, som betegner risikoen for et bestemt udfald i den undersøgte gruppe divideret med risikoen for samme udfald i en kontrolgruppe (eller evt. hele populationen).

annonce

Andre læser også

annonce
Sociologiskforum.dk benytter cookies til blandt andet statistik og marketing. Ved at benytte hjemmesiden accepterer du vores brug af cookies. Okay