Sociologiskforum.dk var aktivt fra 2004-2012, men eksisterer i dag kun som arkiv.

Magt og viden(foucault)

Skrevet d. 07.10.2006 af Siggibastian
Jeg skal til eksamen på Onsdag og har lagt op til at ville diskutere pædagogens magt. Jeg vil tage udgangspunkt i den magt vi på forhånd er givet simpelthen gennem vores uddannelse (jeg er pædagog studerende). Uden det skal blive en større teoretisk udredning, ville det være fedt at høre om nogen herinde kunne komme med noget indput omkring Foucaults syn på at viden er magt.
Hvad siger han mon om det positive ved magt?

Glæder mig til at høre fra nogen........

Karina
Skrevet d. 07.10.2006 af Lars
For nu at prøve at sige det kort, så er en hovedpointe hos Foucault, at magten er produktiv (i modsætning til en repressiv magt, hvor A bruger sin magt til at forhindre B i at gøre som B ellers ville have gjort). Den produktive magt producerer subjekter! Det vil sige, at A benytter sin viden om B (eller måske især om alle dem, der kan siges at repræsentere kategorien B) til at knytte hver enkelt B til et særligt selvforhold og dermed til at fremdisciplinere en særlig adfærd hos B, men B oplever ikke dette som et overgreb på sin personlige frihed idet det opleves som en del af B`s identitet. Håber det gav mening.

MVH Lars
Skrevet d. 07.10.2006 af Siggibastian
Tak for det - dejligt med en forståelig forklaring. Så han mener altså at det er noget posetivt - Når du kommer med eksemplet A og B - er det så noget man kan læse et sted - eller er det din egen udemærkede tolkning? Den særlige adfærd der fremdiciplinineres af A, er det den som B oplever som sin egen "selvsjkabte identitet?

Bedste Hilsner
Karina
Skrevet d. 07.10.2006 af Johnkurt
Ifølge Foucault er magt hverken positivt eller negativt. Den er neutral.
Eksemplet er et klassis eksempel som du sikkert kan læse i `mellem ting foucaults filosofi` eller `det tomme menneske`
Du kan læse mere om Foucault på http://www.filosoffen.net/ Der kan du også læse mere omkring de forskellige ledelsesformer Foucault taler om
god fornøjelse med eksamen på onsdag
John
Skrevet d. 07.10.2006 af Lars
Han mener ikke det er noget positivt, forstået som noget han billiger (faktisk tager han ikke eksplicit stilling til om det er godt eller skidt, men man fornemmer en vis skepsis mellem linierne). Hans ærinde er snarere at vise, at tingene kunne have været anderledes. Så når B oplever sit selvforhold som noget selvfølgeligt vil Foucault vel påpege, at det i høj grad er et historisk produkt (dvs. den produktive magt leverer nogle måder at være til på, men disse måder at være til på har ingen indre, eller ahistorisk, sandhedsværdi)

A og B er ikke noget Foucault opererer med - det er bare en ofte anvendt måde at diskutere magt på, selvom den er lidt (for)simplet.

Hvis du kan nå det, så prøv at læse lidt i Dag Heedes "Det tomme menneske" og jeg ved, at Ander Fogh Jensen også lige har udgivet en bog om Foucault "Mellem ord" tror jeg den hedder. Det ville du nok kunne få en del ud af for det er ret vanskeligt at koge Foucaults magtbegreb ned til noget meget simpelt, som relationen mellem A og B; det kræver, som med så mange andre teoretikere, lidt at man har resten af pakken med.
Skrevet d. 07.10.2006 af Siggibastian
Tusind tak til Lars og John for hjælpen! Jeg må jo bare kaste mig ud i det - altså eksamen.

Bedste Hilsner
Karina

Andre læser også

Sociologiskforum.dk benytter cookies til blandt andet statistik og marketing. Ved at benytte hjemmesiden accepterer du vores brug af cookies. Okay