Sociologiskforum.dk var aktivt fra 2004-2012, men eksisterer i dag kun som arkiv.

Samvariation

En samvariation mellem to variable X og Y kan være både kausal og ikke-kausal.

Et eksempel på en formodet kausalitet kunne fx formuleres som en a priori forventning om, at der vil være en samvariation mellem antallet af stærkt overvægtige personer i en given aldersgruppe og forekomsten af diabetes 2 blandt disse personer. A priori forventningen kunne fx basere sig på tidligere lægefaglige arbejder, undersøgelser osv.

Der kan tilsvarende findes adskillige dataserier, hvor man fx kan konkludere, at der er en samvariation mellem X og Y beregningsmæssigt, men hvor der ikke a priori er nogen grund til at formode at sammenhængen er kausal. Det kunne fx vise sig, at salget af biler hos en Toyota-forhandler i Frederikshavn over en given tidshorisont varierer perfekt med salget af rundstykker hos en given bager på Strøget i København. Her må man dog uden videre kunne slutte, at samvariationen må siges at være tilfældig og dermed ikke være udtryk for et kausalforhold.

annonce

Andre læser også

Sociologiskforum.dk benytter cookies til blandt andet statistik og marketing. Ved at benytte hjemmesiden accepterer du vores brug af cookies. Okay