Sociologiskforum.dk var aktivt fra 2004-2012, men eksisterer i dag kun som arkiv.
annonce

Socialkonstruktivisme

Skrevet d. 12.01.2007 af Droemer
Jeg sidder og er igang med at løse en eksamensopgave omhandlende socialkonstruktivisme. Jeg har dog utrolig svært ved at skelne mellem ontologien og epistemologien, så hvis det er nogle der kan give mig en god og overskuelig forklaring, er i mere end velkomne. Det står skrevet således:
- Ontologi: Virkeligheden eksisterer ikke i sig selv, men for os.
- Epistemologi: Erkendelsen bestemmes af den sociale kontekst.

Jeg kan ikke se forskellen..

Dianna
Skrevet d. 12.01.2007 af Lars
Hej Dianna,

Hvis du ser på dette sites ordbog for de to begreber får du forklaringen.

Men kort sagt, så handler ontologi handler om det værende (altså virkeligheden) og epistemologien handler om, hvordan vi erkender det værende (altså virkeligheden).

Hvordan forholdet mellem de to så er, er der temmelig mange meninger om, men socialkonstruktivismen vil som regel hævde, at ontologien ikke eksisterer uafhængigt af vores erkendelse af den (altså i sig selv) mens fx positivister ville hævde det modsatte.


Mvh Lars
Skrevet d. 12.01.2007 af Droemer
Hej Lars,

tak for dit svar. Jeg er udemærket klar over hvad ontologi og epistemologi er, men det er deres relation til hinanden i Socialkonstruktivismen, jeg er i tvivl om...

Dianna
Skrevet d. 12.01.2007 af Lars
Din tvivl om relationen mellem dem består vel dybest set i at de to størrelser potentielt smelter sammen. Som jeg antydede ovenfor, så giver det ikke mening at isolere ontologien i et socialkonstruktivistisk perspektiv når nu det værende ikke kan eksistere uafhængigt af vores erkendelse. Husk i øvrigt på, at der er grader af socialkonstruktivisme, så du ikke bare skærer alle socialkonstruktivistiske tilgange over én kam.
Skrevet d. 13.01.2007 af Droemer
Hej Lars igen igen,

ved du hvordan det ser ud med Berger og Luckmanns form for SK? Kan man heller íkke lave en entydig opdeling her?

Andre læser også

annonce
Sociologiskforum.dk benytter cookies til blandt andet statistik og marketing. Ved at benytte hjemmesiden accepterer du vores brug af cookies. Okay