Sociologiskforum.dk var aktivt fra 2004-2012, men eksisterer i dag kun som arkiv.
annonce

Valgfag ved andre institutter og universiteter

Skrevet d. 09.07.2008 af Freds
Hej alle

Jeg har fået taget min bachelor i sociologi og begynder på kandidaten efter sommerferien. Jeg kunne godt tænke mig at bruge det første semester på prøve nogle forskellige ting af i form af valgfag så det kunne være interessant at høre hvad der er af anbefalinger på området.


1. Jeg vil gerne tage et fag på CBS, men har svært ved at vælge. Jeg har overvejet det fag der udbydes fra PKL linjen, som hedder styringsteknologiens former. Ellers ville jeg være meget interesseret i noget organisationsteoretisk (ikke HR). Hvis der er nogen der har erfaring med de kvantitative metodefag på CBS kunne det også være meget interessant at høre om dette.

2. Jeg satser stærkt på at specialisere mig indenfor metode og især den kvantitative af slagsen, men jeg er lidt i tvivl om hvor jeg skal begynde. Jeg har ikke haft andre fag end bacheloruddannelsens grundfag indenfor området. Jeg nåede ikke at tage kvan2 på økonomi og det er nu lukket land for mig. Er der valgfag på kandidaten ved økonomi som kan anbefales istedet?


Det var lige 2 ideer jeg går og tænker på, men det ville også være fint hvis tråden bliver brugt til at diskutere alle mulige andre valgfag. Det er kun interessant at få lidt inspiration.


Frederik
Skrevet d. 10.07.2008 af Anders holm
Kære Frederik

I det kommende semester er der en lang række fag på mange forskellige niveaeur på kandidatdelen. Dels er der et brush-up kursus, et kursus om analyse af kausale sammenhænge (ved hjælp af kvantitative metoder), et kursus om regressionmodeller for kvalitative responsvariabler og et matematikkursus der skal danne baggrun for videre studier i kvantitative metoder - selvom jeg er inhabil, vil jeg mene at samtlige kursurer er af langt højere kvalitet end dem du kan finde på CBS eller noget andet sted i byen, måske med undtagelse af økonomi- men på sociologi vil undervisningen tage udgangspunkt i sociologiske emner.

bh

a
Skrevet d. 11.07.2008 af Freds
Hej Anders

Tak for dit svar. Det er rigtigt at der er kommet en del kurser udbudt på sociologi i dette efterår. Det er dog stadig lidt svært at finde ud af hvor man skal starte, men jeg overvejer blandt andet glm kurset. Angående matematikkurset hvilken målgruppe er det så tiltænkt?

Hvis der er nogen der har erfaring med kandidatfagene i statistik ved økonomi er jeg stadig interesseret i at høre mere.

Frederik
Skrevet d. 11.07.2008 af KristianKarlson
Hej Frederik,

Jeg har taget et enkelt fag på økonomi og overvejet flere. Anders Milhøj plejer at have en række små kurser på ca. 5 point, som tager forskellige emner op. Fx statistiske analyser på kvalitative variable (logistisk regression, loglineære analyser, mv.), likelihood-teori, datamining og praktisk statistik (cluster-analyse, tidsanalyse, imputation). Jeg har taget det sidste, som han vist kalder "Datamining i SAS" eller noget lignende.

Tager man fag på økonomi kræves det, at man er nogenlunde kørende i SAS (og matematik). Hvis man kender den grundlæggende logik i programmets forskellige procedurer, er det nemt at følge faget. Samtidig gennemgår Milhøj programmerne på tavlen. Jeg var meget glad for faget, og Milhøj er ekstremt kompetent og har humor. Matematisk kan det nogle gange være lidt svært at følge med, men som oftest har det ikke praktisk betydning. I forhold til likelihood-teori-faget, så er det nok en god idé at have styr på sin differentialregning og formler for forskellige sandsynlighedsfunktioner – det vil jeg i hvert fald formode.

Ang. statistik-fag på sociologisk institut ser det helt vildt godt ud til næste semester (både i kvantitet og kvalitet). Jeg regner også med at tage GLM-kurset. GLM handler om den brede klasse af ikke-lineære modeller, som fx logistisk regression er en del af. Men der findes mange andre GLM`er, som er interessante, fx ordinal regression, poisson-regression, multinomial logistisk regression. GLM-frameworket er virkelig godt at kunne og er ret beset ikke så svært, når man lige får færden af det. Og så har alle standard statistikpakker et GLM-modul, så det er nemt at gå til.

Sidste semester havde jeg et fag med Martin Munk i videregående kvantitative metoder, hvor vi bl.a. gik videre med regressionsanalysen, lidt kausalitet og ikke mindst korrespondanceanalysen (som Martin kender alt til). Faget er virkelig godt til at komme skridtet videre fra grunddelen. Antagelser i regressionen og betydningen af dem får man rigtig fat på – og det er vigtigt, når man bevæger sig ud i overvejelser som fx kausalitet. Jeg vil anbefale faget som at tage det videre skridt ind i den kvantitative metode.

Det mest læringsnærende fag (hvis sådan et begreb findes) har været Anders Holms fag om tidsmodeller, både multilevelmodelklasssen (individual growth models) og hazardmodelklassen (varighedsanalyse). Det åbnede en masse perspektiver for mig, som jeg har brugt i vidt omfang. Modellerne åbner for en masse nye undersøgelsesspørgsmål, som man ikke tidligere har kunne besvare statistisk (med den almindelige lineære eller logistiske regression fx). Grundbogen, Anders bruger, er helt fantastisk, og selvom Anders skønner sin egen undervisning som inhabil, må jeg dog sige, at jeg fik meget ud af faget.

Næste semester afholder Anders Holm også faget ”kausalitet”, som jeg måske tager. De af mine kammerater, der tidligere har haft det, har været meget begejstrede, da man lærer at orientere sig i debatten om ”kausalitet”, som langt fra er så enkel, som politikere ofte ønsker. Samtidig kan Anders supplere med den lange række af statistiske teknikker, man kan måle ”kausale effekter” med. På mange måder er sådan et fag om kausalitet helt centralt for sociologer – sådan som jeg ser det – da sociologiens rolle (ifølge nogen) er at forklare sociale fænomener, dvs. finde deres årsager.

Sidst er der jo brush-up-kurset i statistik, som jeg selvfølgelig vil anbefale dig at tage. Det kører over to hele dage i slutningen af september og prøver at genopfriske de centrale emner fra undervisningen på grunddelen. Samtidig vil de sidste par timer af kurset være helliget videregående perspektiver, som man kan dykke ned i.

Det var mine overvejelser. Håber de giver lidt at tænke over ;)

mvh Kristian
Skrevet d. 11.07.2008 af Sørland
Anders Holms kausalitetskursus rammer ind i et emne, som både teoretisk og metodisk er helt centralt. Bare man kunne være med.
Et andet varmt område er simulationsmodeller, som økonomerne er ret gode til, men som sociologerne næsten helt har overset.
Skrevet d. 14.07.2008 af Freds
Tak for det meget informative svar Kristian.Desværre udbydes Martin Munks fag desværre ikke i dette semester.

Jeg kan så forstå på det hele at der er så mange spændende fag at det kommer til at handle om at vælge fra i stedet. Er der nogen der har et overblik over om nogle af disse fag bliver udbudt på regelmæssigt plan (så man evt. kan tage dem senere), mens andre er once in a lifetime muligheder?

Frederik
Skrevet d. 14.07.2008 af Mads_Jaeger
Hej Frederik

Jeg tror Martin Munk har et kursus om anvendt korrespondanceanalyse i næste semester .

Jeg kan også anbefale introduktion til generaliserede lineære modeller - det er nemlig mig der underviser :-)

Mvh.

Mads
Skrevet d. 15.07.2008 af KristianKarlson
Hej Frederik,

Jo, fagene er normalt tilbagevendende. Især med Anders tilbage som professor, vil jeg formode, at fagene får en regelmæssig karakter (dvs. hvert 2. eller 3. semester vil jeg tro). Martin kommer også til at holde sit fag igen, det er jeg næsten sikker på. Herudover har der i fagrådet - så vidt jeg har forstået - været snak om, at man skulle lave et videregående statistik-kursus over 2 semestre, sådan man fik en kontinuitet i udviklingen af sine kvantitative evner på kandidaten gennem en indgående introduktion til de mere centrale kroge af den anvendelige statistik. Jeg aner dog intet om, hvorvidt sådan en kursus på 2 moduler er noget, der arbejdes på. Det kunne i alle fald være genialt. Men det er ikke sikkert, det bliver i din kandidattid... i hvert fald ikke i min!! ;) Men lad os se.

Ang. GLM-faget vil jeg også stærkt anbefale det. Mads går for at være en fantastisk pædagogisk og faglig kompetent underviser - en hypotese, jeg ikke endnu har kunnet falsificere ;)

vh Kristian
Skrevet d. 28.07.2008 af KristianKarlson
Hej Frederik,

Lige en ting mere. Jeg har undersøgt fagene til næste semester nærmere, og det viser sig, at faget GLM og faget Kausalitet ligger på præcis samme dag, præcis samme tidspunkt: tirsdag 8-10. Det er lidt ærgerligt, hvis du havde tænkt dig - som jeg - at tage de to fag. Ville blot lige nævne det, inden du kigger nærmere på fagene til næste semester ;)

vh Kristian
Skrevet d. 28.07.2008 af Mads_Jaeger
Hej Kristian

Godt observeret. Det er jo temmelig dumt. Jeg skriver lige til Sociologi og hører om ikke der kan blive ændret på det.

Mvh.

Mads
Skrevet d. 19.08.2008 af Freds
Hej igen

Hvad endte det med angående de to sammenfaldende kurser? Kan ikke se nogen ændringer på instituttets hjemmeside. Og tak for fin vejledning i øvrigt.


Frederik
Skrevet d. 19.08.2008 af KristianKarlson
Hej Frederik,

No go ;(
Så du må finde noget andet. Ærgerligt! Er også blevet ramt af det.

vh Kristian

Andre læser også

annonce
Sociologiskforum.dk benytter cookies til blandt andet statistik og marketing. Ved at benytte hjemmesiden accepterer du vores brug af cookies. Okay