Sociologiskforum.dk var aktivt fra 2004-2012, men eksisterer i dag kun som arkiv.
annonce

Teori og metode til tekstanalyse

Skrevet d. 20.05.2009 af Ert
Jeg skal skrive en opgave om, hvordan muslimer bliver beskrevet i medierne (aviser). Jeg tænkte på at gøre brug af diskursanalyse, men er lidt i tvivl om andre metoder og teorier indenfor tekstanalyse kunne være lige så gode, som f.eks. hermeneutikken?? Er der nogen der kan give mig nogle gode råd?
På forhånd tak ;)
Mvh, ert
Skrevet d. 21.05.2009 af Lars
Har ikke lige en håndfuld gode råd, men jeg tror, at du ville kunne få stor glæde af "Diskursive analysestrategier - Foucault, Koselleck, Laclau, Luhmann" af Niels Åkerstrøm Andersen.. Han skriver enormt godt og pædagogisk om komplekst stof - så måske kunne du lægge ud med at låne den og se, hvordan din problemstilling tager sig ud på den baggrund?
Skrevet d. 22.05.2009 af Sørland
De forskellige former for tekstanalyse har forskellige formål. Du kan vælge mellem indholdsanalyse, semiotik, hermeneutik, kritisk hermeneutik og andre tilgange. Diskursanalyse skal afdække, hvilken dagsorden, der er sat af hvem og hvorfor og hvordan de påvirker offentligheden. Hvis dit problem peger på sociologisk diskursanalyse, vil jeg foreslå dig at læse Fairclough, som også giver konkrete eksempler på empiriske analyser.
Skrevet d. 22.05.2009 af Ert
Okay...det jeg tænkte på var at se på hvilken måde muslimer bliver beskrevet og hvordan dette kan påvirke den almenne debat og menneskers syn på dem. Jeg er dog meget i tvivl hvilken tekstanalyse jeg skal gøre brug af. Er der nogle der er bedre end andre til dette formål??
Skrevet d. 23.05.2009 af Sørland
Første spørgsmål: Fairclough er absolut relevant til analyse af diskursen.
Andet spørgsmål - hvordan fremstillingen påvirker opfattelsen - er empirisk.

Andre læser også

annonce
Sociologiskforum.dk benytter cookies til blandt andet statistik og marketing. Ved at benytte hjemmesiden accepterer du vores brug af cookies. Okay