Sociologiskforum.dk var aktivt fra 2004-2012, men eksisterer i dag kun som arkiv.
annonce

teoretikere til "uformel" social ulighed

Skrevet d. 28.03.2008 af Tullen
Hej.
vi er en gruppe 2. semester studerende, der kunne tænke os at beskrive nutidens(sociale) klasser, og deres retrutering på arbejdsmarkedet.
Vi ser på at der er en kulturel/klasse baseret socialisering og hvordan denne kommer til udtryk ved en forskel i rekruteringen på arbejdsmarkedet hos individer med samme kompetencer/uddannelse.

Nogle der kan hjælpe os igang?


Skrevet d. 29.03.2008 af KristianKarlson
Ja, kan I prøve at skrive problemstillingen lidt mere specifikt? Og leder I efter særlige teoretikere? Overordnet kan man jo sige, at Bourdieus idé om habitus, forstået som et system af kropsliggjorte dispositioner, ville kunne forklare, hvorfor folk med samme "formelle" kompetencer ikke alligevel har de samme muligheder på arbejdsmarkedet. Men der er mange flere muligheder - social kapital må vel også ses som en central faktor.

Anyways, hvis I prøver at være lidt mere specifikke, så kan jeg måske komme med lidt forslag til litteratur. Måske skulle I se på Trond Beldo Klausens phd-afhandling (ved Ålborg Universitet) - den hedder "et spørgsmål om klasse?", og ser på, hvordan det rent økonomisk går med folk fra forskellige klasser.

vh Kristian
Skrevet d. 31.03.2008 af Tullen
Hej og mange tak :)

Vi er ikke mere specifikke endnu, men vil gerne se på hvad det er der gør at nogle opnår mere end andre på arbejdsmarkedet, med umiddelbare samme kompetencer, her tænkes på samme uddannelses kompetencer.
Det lyder interessant det du nævner, vi har selv været lidt inde omkring den franske sociolog du nævner.
Det var netop teorier vi søgte :)

vi synes måske relevansen er at der er behov for at se på andet og mere end lige ret til SU for alle, da der er mere end økonomi der afgør hvordan man er stillet.
Det er noget kultur og socialisering på en eller anden måde i uddannelse/erhvervs livet vi gerne vil undersøge, men ret bredt er det da endnu, det har du helt ret i, men måske teorierne kan være med til at skabe en egentlig problemformulering, eller indsnævre problemstillingen.
Mange tak :)
Skrevet d. 01.04.2008 af KristianKarlson
Hej,

Der er en kæmpe litteratur på området, og jeg kender kun til en meget begrænset del af den. Den her artikel kan måske give et overblik over faktorer, der kan påvirke arbejdsmarkedsdeltagelsen:

Farkas, George 2003: Cognitive Skills and Noncognitive Traits and Behaviors in Stratification Processes. Annual Review of Sociology, 29, pp. 413-430.

Artiklen reviewer området for teorier, der lægger vægt på kognitive og ikke-kognitive aspekter. Den har fx en tabel over forskellige faktorer, der kan være relevante at tage med i betragtning.

Spørgsmålet, I stiller, er gevaldigt interessant. Det er nemlig pudsigt, at de "umiddelbare" lige kompetencer ikke er så lige, når man fjerner umiddelbarheden (så at sige). Og hvorfor det? Jo, måske har noget at gøre med, at ens livschancer (og dermed til dels også chancer på arbejdsmarkedet) allerede bliver fordelt tidligt i livet! Måske kan kapitalbegreberne hos Bourdieu være med til at forklare det (økonomisk, kulturel, social, symbolsk kapital), evt. sammen med Bourdieus begreb om habitus. Og Bourdieu er ikke hvilken som helst fransk sociolog - han er en af de allerstørste moderne klassiskere i sociologien.

En anden artikel, der måske vil være interessant for jer, er:

Munk, Martin 2003: Livschancer og social mobilitet - forskellige fødselsårganges vilkår. Dansk Sociologi, 14 (4), pp. 41-58.

Her får I et indblik i noget af den danske forskning og nogle relevante resultater, I kan sætte ind i en ramme.

Igen, Trond Beldo Klausens phd-afhandling skulle også gerne give et rigtig godt overblik over den danske forskning. Han forholder sig også kritisk til forskningen og kommer med resultater, der vedrører arbejdsmarkedet (målt på indkomst).

mvh Kristian
Skrevet d. 05.04.2008 af RRO
Jeg tænker også umidelbart på Bourdieu`s hapitusbegreb.

For ca. ½ år siden var der en artikkel i Politiken, der omhandlede unges muligheder for at gennemføre gymnasiet med fokus på deres bagrund, msåker den kunne bruges?

Skrevet d. 09.04.2008 af Tullen
Hej til jer begge og mange tak.
Vi kan bestemt bruge hvad i nævner, det er alle tiders, mange tak ! :)

Andre læser også

annonce
Sociologiskforum.dk benytter cookies til blandt andet statistik og marketing. Ved at benytte hjemmesiden accepterer du vores brug af cookies. Okay