Sociologiskforum.dk var aktivt fra 2004-2012, men eksisterer i dag kun som arkiv.
annonce

svarprocenter

Skrevet d. 09.01.2011 af Anneholm
Hej.
Jeg vil høre om svarprocenter er linked til en undersøgelses usikkerhed?
altså har en opgivet usikkerhed på fx -2.7% noget som helst at gøre med svarprocenten?
Skrevet d. 10.01.2011 af KristianKarlson
Ikke umiddelbart. Det er stikprøvestørrelsen, der bestemmer usikkerhed (størrelsen på dine standardfejl). Hvis du har en stikprøve på 100.000 og en svarprocent på 20, så har du jo stadig en rigtig stor stikprøve (20.000).

Problemet med svarprocenter handler snarere om bortfald. Hvem er det, der ikke svarer? Hvis bortfaldet er stort (fx 60 procent) og samtidig også systematisk, så har du problemet. Så er stikprøven ikke længere repræsentativ og dine estimater vil være skæve eller biased (som man normalt siger).

Så det er to forskellige ting i virkeligheden, altså selve svarprocenten og usikkerheden.

mvh Kristian
Skrevet d. 10.01.2011 af Anneholm
okay, jeg synes bare ofte at der ikke opgives svarprocenter på meningsmålinger, og blev lidt i tvivl om der var sammenhæng mellem usikkerheden, som oftest opgives, og så med svarprocenten.
Det giver fint mening det du skriver, i forhold til størrelse og svarprocenter og dermed spørgsmålet om repræsentativitet, mange tak :-)
Skrevet d. 10.01.2011 af Anneholm
Hej igen.
Tror du at ud af en stiprøve på 1000 med en svarprocent på kun 50 procent vil ændre på en usikkerhed opgivet som fx 2,6?
(vi går ud fra at usikkerheden er beregnet ud fra stikprøvens størrelse, og ikke på det antal der rent faktisk deltager, selvom det ville være snyd og misledende at udregne usikkerheden på den måde)
Skrevet d. 11.01.2011 af KristianKarlson
Hej,
Det har jeg svært ved at svare på. Måske du skal nævne det i en fodnote - så vil læseren være klar over problemet.
mvh Kristian
Skrevet d. 11.01.2011 af Anneholm
okay, men jo mindre stikprøven reelt er (altså antallet der deltager i stikprøven aktivt når svarprocenten er fratrukket) jo mere vil man formode det påvirker usikkerheden?
Skrevet d. 11.01.2011 af Sørland
Det er rigtigt, at bortfaldet er et stort problem i manghe surveys, som især de kommercielle institutter forbigår i tavshed, Konfidensintervallet gælder kun selve stikprøven. De manglende data kan i princippet gå imod din hypotese eller ligge på begge sider af konfidensintervallet.
Hvis du beregner et konfidensinterval mellem 47,5% og 52,5%. Hvis der er bortfald, uden at du korrigerer konfidensintervallet, forudsætter du at fordelingen i bortfaldet svarer til fordelingen i de opnåede svar. Det er en usikker forudsætning, Har du et bortfald på 10%, burde du i princippet sætte konfidensintervallet til mellem 37,5% og 62,5%, men det er et meget usikkert resultat. Det er også ret usandsynligt at alle i bortfaldet svarer i samme retning. Fordelingen i bortfaldet er en hypotese, som må begrundes og eventuelt underbygges empirisk. En fremgangsmåde er at sammenligne de lettest indsamlede svar med de vanskeligst indsamlede. Hvis der er signifikante forskelle, bør du korrigere konfidensintervallet i bortfaldet ud fordelingen i den kritiske kategori - altså de svar, der var vanskelige at indsamle.

Andre læser også

annonce
Sociologiskforum.dk benytter cookies til blandt andet statistik og marketing. Ved at benytte hjemmesiden accepterer du vores brug af cookies. Okay