Sociologiskforum.dk var aktivt fra 2004-2012, men eksisterer i dag kun som arkiv.
annonce

Social arv og habitus

Skrevet d. 05.12.2007 af Nnn
Hej..
Nogen der har nogle gode teorier om sammenhængen mellem social arv og begrebet habitus? Hvad er deres sammenhæng??
Skrevet d. 05.12.2007 af Lars
Hvis du kombinerer en søgning på "social arv" her på sitet med en læsning af opslaget om habitus i dette sites ordbog burde du kunne få en indikation af, hvad relationen mellem de to fænomener er.
Skrevet d. 06.12.2007 af Laerkemml
Habitus hænger godt sammen med social arv. Har du mindre gode ting i bagagen stammer det sandsynligvis fra foældrene, familien.. osv. Det ka jo så kritiseres af bl.a. Ziehe og Giddens
Skrevet d. 06.12.2007 af Laerkemml
*ligeledes stammer de gode ting i bagagen fra din oplevelser osv (kan igen ses ud fra barndommen)
Skrevet d. 06.12.2007 af Sørland
Habitus er et begreb, der allerede findes hos Weber; det betyder generelt indlejret vane. Hos Bourdieu er habitusbegrebet knyttet til feltteorien og aktørernes kropsligt indlejrede praksis i det. Holbergs barselsstuen er forøvrigt en fin illustration af habitus og doxa, hvor kvinderne kropsliggør og udtrykker den sociale position, som deres mand (!) står i.
Social arv er generelt udtryk for overførsel af status, kapitalformer og dispositioner mellem generationer. I fortiden var status og situs ofte nedarvet: Børn af håndværkere blev sat i lære, børn af bønder blev sendt ud som tyende. Dermed kunne også habitusen nedarves.
Social arv i moderne sociologisk teori - som Esping Andersens studier - sigter på at belyse generationsmobilitet. Meget af diskussionen handler om den negative arv, hvor børnenes biografier formes af forældrenes vilkår. Men man kunne i nprincippet lige så godt fokusere på, hvordan ubegavede børn af indflydelsesrige forældre bliver løftet op af statusstysystemet - som for eksempel tidl. præsident Bushs børn. Eksemplet er forøvrigt Jens Tonboes.

Andre læser også

annonce
Sociologiskforum.dk benytter cookies til blandt andet statistik og marketing. Ved at benytte hjemmesiden accepterer du vores brug af cookies. Okay