Sociologiskforum.dk var aktivt fra 2004-2012, men eksisterer i dag kun som arkiv.
annonce

Signifikant fald/stigning?

Skrevet d. 19.09.2008 af Louiseas
Kære alle

Jeg arbejder med sammenhænge mellem uddannelse, social kapital og sundhedsadfærd. Jeg anvender multivariate logistiske regressioner i SPSS.

Min tese er, at der ekseisterer en uddannelsesrelateret social ulighed i sundhedsadfærd som tildels kan forklares med social kapital. I min første analysemodel har jeg således sundhedsadfærd som afhængig variabel og uddannelse for forklarende variabel. Denne model viser som forventet en social ulighed i sundhedsadfærd. I næste analysemodel ønkser jeg at kontrollere denne sammenhæng for social kapital. Ved en kontrol for social kapital falder odds-ratio værdierne for uddannelse, og mit spørgsmål er så, hvordan kan jeg vurdere, om det er et signifikant fald??? Er det ok at tolke dette ud fra sikkerhedsintervallerne??

Jeg håber, I kan hjælpe mig :-)

Mange hilsner fra Louise
Skrevet d. 21.09.2008 af KristianKarlson
Hej Louise,

Ja, det er fint med konfidensintervallerne. Hvis du vil gøre det mere "rigtigt" og opstille en hypotese, så kan du bruge et Wald-test, hvor du tester, om dit estimat i den nye model er lig estimatet i den gamle model. SPSS bruger selv Wald-test, og der tjekker programmet, om parameterestimatet er signifikant forskelligt fra nul. Det er umiddelbart, hvad jeg ville gøre.

Uanset hvad, så skal der være opmærksom på, at der er en grund til, at dit estimat falder. Det skyldes jo, at social kapital og uddannelses deler noget af den forklarede variation i din afhængige variabel. Det er heller ikke så underligt, da folk med høj uddannelse tendentielt også vil have højere kapital end folk med lav uddannelse. Om faldet så er "signifikant" er et relevant spørgsmål, men først og fremmest er det vigtigt at forstå, hvorfor estimatet falder, når du kontroller for social kapital.

vh Kristian
Skrevet d. 21.09.2008 af KristianKarlson
Og så lige en klargørende note: Når jeg skriver "Det er umiddelbart, hvad jeg vil gøre", så tænker jeg på, at jeg vil bruge Wald-testet til at sammenligne estimatet i den nye model med estimatet i den gamle.

/K
Skrevet d. 03.10.2008 af Louiseas
Hej Kristian

Mange tak for din hjælp - det vil jeg prøve at gøre :-)

Hilsner Louise

Andre læser også

annonce
Sociologiskforum.dk benytter cookies til blandt andet statistik og marketing. Ved at benytte hjemmesiden accepterer du vores brug af cookies. Okay