Sociologiskforum.dk var aktivt fra 2004-2012, men eksisterer i dag kun som arkiv.
annonce

Scientologi og det senmoderne samfund

Skrevet d. 07.12.2009 af Leabruun
Jeg sidder og skriver srp i fagene samfundsfag og engelsk, og mit emne er hvilken rolle og funktion scientologi har for individet i det senmoderne samfund. Det er et meget svært emne, da der ikke er særlig meget direkte materiale om dette, grundet dette vil jeg hører om der er nogen der eventuelt har nogen gode ideer til sociologiske indgangsvinkler til dette.
Tak på forhånd
Lea
Skrevet d. 07.12.2009 af Leabruun
Jeg har valgt at bassis sociologerne er Giddens og Beck, men derefter er jeg lidt på bar bund.
Skrevet d. 09.12.2009 af Christian Uhrenholdt
Hej Lea

Umiddelbart lyder det til at du har rigeligt at se til, hvis du vil bruge Giddens og Beck. Måske kan du skrive lidt mere hvilket problem du ønsker at undersøge, for der findes rigtigt mange sociologer der beskæftiger sig med religionsforståelse ift. samfundet. Så bliver det også nemmere for folk at pejle dig henimod en teoretisk retning.

MVH

Christian
Skrevet d. 11.12.2009 af Sørland
Hej Lea.

For det første er funktionsbegrebet i sociologien knyttet til institutioner, ikke til individer. Tænker du på hvordan teknikkerne påvirker deltagerne eller på, hvordan tilknytningen til Scientology som organisation påvirker samfundet?
For det andet må du skelne mellem scientologys påståede og faktiske virkninger; tilsigte og utilsigtede.
For det tredje er Scientologys interne materiale klassificeret; man får kun adgang efter kvalifikation når man har betalt gebyret.

Der findes en del sociologiske analyser af Scientology, men mange er noget forældede. Se f.eks. på Roy Wallis bog fra 1977.

Scientology er kontroversiel. Bl.a. oplevede Wallis personforsølgelse. Dorte Refslunds fremstilling virker noget tendentiøs. Måske fordi hun var på VIP besøg i deres center med den helt store charmeoffensiv og besøg af John Travolta.
Skrevet d. 11.12.2009 af Leabruun
Min diskussion handler om hvordan det senmoderne samfund muliggjorder scientologi og så hvad rolle det kan spille for individet i det senmoderne samfund. Som f.eks. Giddens der nævner at grundet det store valgpres, bevæger nogen mennesker sig mod bevægelser der kan give dem noget nær en pakkeløsning på livet.

Hvad mener du (sørland) præcist med tilsigtede og utilsigtede virkninger?

Jeg har læst Refslunds fremstillinger, og forklaringen om VIP besøg giver mening.
Skrevet d. 12.12.2009 af Sørland
Du har fat i noget vigtigt. Scientologys teknik passer nemlig godt sammen med individualiseringen i det senmoderne samfund; ønsket om at blive overmenneske som kan blive pandeterministisk. For eksempel mentalt sikre en fri parkeringsplads.

De tilsigtede og utilsigtede virkninger er velkendte i sociology - for eksempel fra Weber og Merton. De tilsigtede er dem, som Scientology hævder teknikken giver og som får kunderne til at komme ind. Men der er også nogle bivirkninger, som Scientology ikke lægger på bordet og som kunderne ikke kan forudse og sikkert heller ikke ønsker.

Scientology hævder at være videnskab, uden åben kontrol og dokumentation, højere matematik uden nogen formler, religion uden noget gudsbegreb. Alt har en anden betydning - undtagen pengene.
Skrevet d. 14.12.2009 af Leabruun
Jeg er ikke helt sikker på at jeg forstår overmennesket teorien, hvis du ville komme med en uddybning ville det være dejligt.

Jeg har valgt at se på Weber, men jeg ved dog ikke helt hvordan han passer ned i det senmoderne samfund, da hans tid var før denne. Kan bruge ham i den sammenhæng at han dengang forudsagde hvad de nye tendenser ville bringe med sig?
Skrevet d. 14.12.2009 af Sørland
Scientology har pandeterminisme som mål; at man mentalt kan styre den verden, vi lever i. Weber var rationalist og banebrydende for det moderne projekt, men han passer absolut ikke til det postmoderne eller scientology.

Skrevet d. 28.10.2010 af Miawmogensen
Hej Leabruun,
Må jeg spørger hvilket engelsk materiale du brugte til din opgave?
Det lyder nemlig som om min srp har samme samfundsfaglige vinkel.
Mvh Mia

Andre læser også

annonce
Sociologiskforum.dk benytter cookies til blandt andet statistik og marketing. Ved at benytte hjemmesiden accepterer du vores brug af cookies. Okay