Sociologiskforum.dk var aktivt fra 2004-2012, men eksisterer i dag kun som arkiv.
annonce

Samtidsdiagnose

Skrevet d. 04.06.2008 af Trine Mortense
Hej
Er der en som kort kan forklare begrebet samtidsdiagnose... jeg skal bruge det til at diskutere sociale problemer..
- Trine
Skrevet d. 11.06.2008 af Lars
Hej Trine,

Rigtig meget sociologi vil falde ind under kategorien "samtidsdiagnose". Alle bindestregsbeskrivelserne af samfundet som et risisko, postmoderne, postpolitisk, netværks (etc.) samfund er alle tematiseringer af det, der ifølge forfatteren er de bredeste tendenser i vores samtid. At det så kaldes en [b]diagnose [/b]og ikke bare en samtids[b]beskrivelse[/b] er nok et levn fra Durkheim, der mente, at sociologen skulle være en slags "læge" for samfundet, og fra en privilegeret position pege på "patologiske" (syge) udviklningstendenser.

På Dansk Sociologforenings hjemmeside www.sociologi.dk ligger der desuden en lydfil om "Samtidsdiagnose som kritik" - måske kan du bruge den. Den er fra en konference arrangeret af "Forskningsprogrammet i Socialanalytisk Samtidsdiagnose ved DPU" - der ligger også andre lydfiler fra konferencen, du måske kan bruge.

Bedste hilsner
Lars
Skrevet d. 11.06.2008 af CHellersgaard
Hej Trine

Jeg tror faktisk, at begrebet samtidsdiagnose lidt benyttes som alternativ til sociologi. Især Lars Henrik Schmidt m.fl. benytter det i en mere idéhistorisk eller filofofisk ramme til at komme med bud på udviklingstendenser. Lars Geer Hammershøj har vist sagt, at det drejer sig at at se på fænomener, der ikke allerede er dominerende, men er poå vej til at blive det.

Meget, der kalder sig samtidsdiagnose er rigtigt spændende, men der er også en risiko for, at der bliver lidt letkøbt eller fattigt på en stringent empirisk analyse.

Christoph

Andre læser også

annonce
Sociologiskforum.dk benytter cookies til blandt andet statistik og marketing. Ved at benytte hjemmesiden accepterer du vores brug af cookies. Okay