Sociologiskforum.dk var aktivt fra 2004-2012, men eksisterer i dag kun som arkiv.

Religionssociologi i nutidens samfund

Skrevet d. 11.05.2010 af RAM
Hej!

Vi er 3 piger, der er i gang med et eksamensprojekt og har brug for lidt kvalificeret hjælp. Vores overordnet emne handler om religionskritik og religionssociologi. Vores problemformulering er:
[i][/i]Hvilken betydning har Nietzsches religionskritik for religionen hos individet og i den offentlige debat i vor tids samfund? [i][/i]
Vores problemstilling som vedrører sociologi er:
[i][/i]HVilken rolle spiller religionen i dag i forhold til individualiseringen samt den politiske debat?[i][/i] - herunder med fokus på Habermas og Giddens

Vi vil gerne have hjælp til en faglig uddybning af religionens rolle i nutidens samfund, evt. nogle teorier der kan forklare, hvorfor der er tendenser til afsekulariseringen.

Vi håber I kan hjælpe. På forhånd tak.
Skrevet d. 11.05.2010 af SørenMau
Hej

Jeg tror, i måske kan bruge noget af Émile Durkheim. Han har skrevet en bog, der hedder "The Elementary Forms of the Religious Life" (1912). Jeg har dog ikke selv læst den, så jeg ved ikke så meget om den.
Derudover kan det være i kan bruge noget fra hans doktorafhandling fra 1893, "Om den sociale arbejdsdeling". Her skriver Durkheim flere steder om religionens udvikling i et "moderne", differentieret samfund. Som jeg har forstået det, mener Durkheim at religionens rolle vil blive mindre, i takt med at arbejdsdelingen (individualiseringen) udvikler sig. Dette skyldes, at arbejdsdelingen, individualisering og differentiering vil svække det, han kalder den kollektive bevidsthed. Den kollektive bevidsthed, som er stærkest i "primitive" samfund, kommer primært til udtryk i religion, især i religiøse ritualer.
Han mener altså, at sekularisering er et produkt af arbejdsdelingen (sådan forstår jeg det i hvert fald).
Kig evt. i kap. 5, afsnit 5 i Om den sociale arbejdsdeling.

Håber i kan bruge det.
Skrevet d. 18.05.2010 af RAM
Hej!

Tak for det uddybende svar SørenMau, det satte mange tanker i gang!
Problemet er bare, at der er krav om at anvende nyere sociologer i diskussionen. Da kan vi ikke rigtig anvende Durkheim, idet han er fra Nietzsches samtid. Han repræsenterer derfor samme synspunkt som Nietzshe - altså at religionen vil få en mindre betydning i fremtiden.
Det virker dog godt, at have en sociolog der bekræfter Nietzshes fremtidsperspektiv, da Habermas og Giddens afkræfter dette. Er der nogle/dig, der kender til supplerende sociologer eller samfunds/religions teorier, der bekræfter/afkræfter Nietzshes fremtidsperspektiv?

Andre læser også

Sociologiskforum.dk benytter cookies til blandt andet statistik og marketing. Ved at benytte hjemmesiden accepterer du vores brug af cookies. Okay