Sociologiskforum.dk var aktivt fra 2004-2012, men eksisterer i dag kun som arkiv.
annonce

Phronetisk ytringsfrihed?

Skrevet d. 02.04.2009 af Stud.soc.råd.
Præcis, hvad eksakt dækker det over?

Hvad betyder phronetisk egentligt? Kommer det af phronetisme?

Modsvarer det til diskursive praksisser?

Håber en eller anden har et bud ...

modtages med tak.

mvh.

Kim
Skrevet d. 02.04.2009 af JLunding
Et bud:
Phronetisk kunne være afledt af "Phronesis", som er græsk og i filosofisk terminologi hænger sammen med Aristoteles` etik.
Denne går - så vidt jeg husker, og meget kort sagt - ud på, at det gode liv, eller den gode livsførelse er et sprøgsmål om formåhængerlstjenestelighed i situationen. Mennesket er så at sige udstyret med en lang række egenskaber eller dyder, som vi kan udleve i større eller mindre målestok. Blandt disse egenskaber findes - for at tage et eksempel - Mod. Den rette livsførelse, hvad mod angår, er så, i Aristoteles` teleologiske optik, at fremavlen netop det rette; dvs. til situationen passende mål af mod. Dyden i midten, kan man sige, eller balancen mellem yderpunkterne: manglende mod og overmod.
I den forbindelse er Phronesis den særlige (overordnede dyd) som (bør) gøre os istand til at udføre denne balancegang. Den `etiske` variant af klogskab. Dvs. hvor sophia (visdom) for Aristoteles er et spørgsmål om nøgtern viden om verden og dens indretning (Kant`s rene fornuft?), er Fronesis den praktiske pendant hertil (Kants praktisk fornuft). Fronesis er således vores evne til i situationen af finde `den gyldne middelvej` mellem for lidt og for meget af en given egenskab i en konkret handlingssituation.

Og nu til mit bud på hvad "phronetisk ytringsfrihed":

Udfra ovenstående ville jeg mene, at et bud kunne være, at det betegner en ide om ytringsfrihed som spørgsmål om balancekunst, hvor det hverken er etisk korrekt at tie eller tale, men hvor derimod den rette brug af ytringsfriheden afhænger af situationen og evnen til at afveje/overveje følgerne (phronesis) og derudfra vælge det rette mål af tale.

Blot et bud, og ganske sikkert en forsimplet udlægning af Aristoteles` etik.

Med venlig hilsen
Jacob
Skrevet d. 02.04.2009 af JLunding
NB! Jeg er iøvrigt på meget tynd is her. Så ovenstående er skrevet med alle tænkelige forbehold..
Skrevet d. 06.04.2009 af Stud.soc.råd.
Hej Jacob,

allerførst tusind tak for dit gode svar og dernæst mange gange undskyld for et så sent svar - årsag: min bærbare computer vil ikke lade mig komme ind på www.sociologiskforum.dk så derfor er jeg på fra en anden "almindelig" computer - og så havde jeg bøvl med mit bruger navn osv...

anyway... handler det om gøre det i situationen rigtige, at handle rigtig udfra hvad situationen kræver/fordrer? at bruge den "sunde fornuft", at være pragmatisk indstillet, men også at beregne omkostningerne/prisen for ens forehavende ved brugen af f.eks. ytringsfriheden som er mit emne for mit BA projekt om ytringsfrihedens brug blandt offentligt ansatte som f.eks. socialrådgivere ...

mvh.

Kim
Skrevet d. 07.04.2009 af MalteC
Hej Kim og Jacob

i et nr fra Dansk sociologi 2006 nr 2/17
skriver Frederik Thuesen Pedersen om Forskellige former for ytringsfrihed. her i blandt den phronetiske. Pedersen skriver meget det samme som Jacob skriver: at den phronetiske ytringsfrihed er at man skal både tage hensyn til generelle forhold samfundsforhold og kontekstuelle enkeltheder.
"En phronetisk baseret ytringsfrihed betoner derfor nødvendigheden af viden om “den anden“ baseret på et praktisk kendskab til “den andens“ værdier, normer og livssituation. Det er en forudsætning for meningsgivende kommunikation,dialog og kritik. En phronetisk ytringsfrihed har altså som sin forudsætning en nysgerrig, men også kritisk samfunds- og kulturvidenskab." (s.79)

Det handler altså om en pragmatisk og ikke så teoretisk definition af ytringsfrihed, der både indregner intentionen bag ytringen, personens position (ham der ytre sig), og de konsekvenser ytringen får i den generelle kontekst den bliver sagt i.

mvh
Skrevet d. 07.04.2009 af JLunding
Hej Malte

Rart at høre, at det ikke var helt ved siden af.
Hvordan bruger man rediger-funktionen? Jeg antager, at det er det, du har gjort, når der nederst står "sidst redigeret" og så nogle tidspunkter?
Skrevet d. 08.04.2009 af MalteC
Hej igen... man kan kun rette så længe der ikke er nogle der har svaret på sit indlæg. man trykker på den grønne prik der står øverst ved siden af ens profil navn. når man ikke kan rette ændres den til rød.

Andre læser også

annonce
Sociologiskforum.dk benytter cookies til blandt andet statistik og marketing. Ved at benytte hjemmesiden accepterer du vores brug af cookies. Okay