Sociologiskforum.dk var aktivt fra 2004-2012, men eksisterer i dag kun som arkiv.
annonce

Ontologi og epistemologi

Skrevet d. 15.11.2007 af Pip
Hej :)
Jeg har svært ved helt at få greb på disse begreber. Ontologi og Epistemologi. Er der mon nogen, der vil hjælpe mig..

Har alle videnskaber både et ontologisk og et epistemologisk grundlag?

Så vidt jeg har forstået, handler ontologi om verdens eller subjektets eksisens; og epistemologien om hvordan vi erkender verden.

Vil det fx sige, at naturvidenskabens ontologi er, at der eksisterer en objektiv fysisk virkelig. Og deres epistemologi er dermed, at verden/fænomener kan måles og vejes.?

Hvorimod at fx humanvidenskabens ontologi er, at der ikke findes en objektiv virkelighed. Og deres epistemologiske grundlag er at der forskellige mennesker oplever verden forskelligt kva forskellige sanseoplevelser og referencerammer..?

Er jeg mon helt forkert på den..?

På forhånd tusind tak for hjælpen



Skrevet d. 16.11.2007 af Sørland
Du er ikke helt galt på den med hensyn til ontologi og epistemologi; men du skelner mellem naturvidenskab og humaniora på en måde, der gør al naturvidenskab positivistisk og al humaniora relativistisk. Det holdt for 40 år siden, men der er sket en del siden positivismeopgøret. For eksempel er kritisk realisme og neopragmatisme kommet til som nuanceringer.
Skrevet d. 16.11.2007 af Sørland
Undskyld, korrektion: For 40 år siden var der også positivisme indenfor humaniora, for eksempel med Rankes historiesyn, indenfor jura med Alf Ross, eller indenfor filosofi med Jørgen Jørgensen og Ranulf. Men det er historie.

Hvis du med humaniora tænker på historie, så er der vel ikke mange historikere i dag som vil hævde, at holocaust ikke har fundet sted som objektiv kendsgerning. Hvis du omvendt tænker på medicin som naturvidenskab, er det accepteret at der forekommer kulturelle og individuelle variationer i lægernes diagnoser. Lærebøgerne forenkler videnskabsteori af pædagogiske grunde, men det må ikke forveksles med den brogede praksis som forekommer og de nuancerede synspunkter som de reflekterede videnskabsfilosoffer har.

Andre læser også

annonce
Sociologiskforum.dk benytter cookies til blandt andet statistik og marketing. Ved at benytte hjemmesiden accepterer du vores brug af cookies. Okay