Sociologiskforum.dk var aktivt fra 2004-2012, men eksisterer i dag kun som arkiv.
annonce

Multinomial logistisk regression

Skrevet d. 07.04.2009 af Dinama
Hejsa,

Jeg sidder og arbejder med en multinomial logistisk regression og er løbet ind i nogle problemer, som jeg håber, at der er nogen, der kan hjælpe mig med.
Den centralt forklarende variabel (læreres holdning og vurderinger) har følgende udfaldsrum:
0. Ingen betydning
1. Nogen betydning
2. Stor betydning

Når man estimerer modellen burde den så ikke have 0 som referencekategori og estimerer et beta for hver af de to andre udfald? Hvis dette er tilfældet, hvad gør jeg så i SPSS?

Spm. nummer to? Jeg skal estimere to modeller - en for piger og en for drenge - og derefter udtale mig om effekten af den betydning hhv. piger og drenge tillægger læreres holdninger og vurderinger. Kan man umiddelbart sammenligne betaer for to modeller når alt andet holdes lige?

På forhånd tak for hjælpen.

Dina
Skrevet d. 07.04.2009 af S.andrade
Hej Dinama

Når statistikprogrammer skal beregne multinominelle regressionsmodeller skal en af kategorierne fra den afhængige variabel benyttes som referencekategori, ellers kan programmerne ikke estimere en logitstruktur for hver af de andre kategorier. Dette gælder også for SPSS.

Måden du laver dette i SPSS 16.0 er ved i menuen ’Analyze’ at vælge ’Regression’ og dernæst ’Multinominal logistic’. Efter at have flytte din afhængige variabel op på ’Dependent’ plads, kan du definere referencen i ’Reference category’. De kategorielle forklarende variable sættes under ’Factors’ og ’Covariates’ for de kontinuerte forklarende variable.

Mht. at sammenligne logitværdier skal du være meget forsigtig. Blandt andet fordi du ikke kan knytte logitværdien til noget – hvad er eksempelvis en høj værdi? Jeg vil derfor anbefale dig alene at se på forskellene, når du har transformeret logitværdierne til odds-ratio eller til sandsynligheder. Personligt synes jeg det giver mest mening at se på sandsynligheder, men det er jo en smagssag.

Håber det var svar på dine spørgsmål.
Skrevet d. 07.04.2009 af Dinama
Tusind tak for hjælpen. Virkelig fedt at der er nogle som tager sig tid til at hjælpe andre. Nogle gang ser man sig bare blind på tingene.

Jeg har lige et enkelt spm. som du måske kan hjælpe mig med. Når jeg skal regne sandsynligheden ud, så udelades beta for det udfald man ikke udregner eller hvordan?
Skrevet d. 08.04.2009 af S.andrade
Ja, når du beregner sandsynligheder og ønsker at udregne det for personer, som indgår i en given variabels referencekategori, skal du ikke indsætte denne variabels betaparametre i dit regnestykke eftersom disse betaparametre netop er udtryk for at have en anden egenskab end den, som referencekategorien udtrykker.

Andre læser også

annonce
Sociologiskforum.dk benytter cookies til blandt andet statistik og marketing. Ved at benytte hjemmesiden accepterer du vores brug af cookies. Okay