Sociologiskforum.dk var aktivt fra 2004-2012, men eksisterer i dag kun som arkiv.
annonce

Luhmanns teori om SGK

Skrevet d. 02.11.2009 af Brooke
Hej
Jeg har skrevet følgende om Luhmanns teori om SGK, men jeg er i tvivl om, jeg har forstået det korrekt. Er der nogen, der vil læse det igennem og fortælle mig, om jeg har forstået det ret.

Som allerede nævnt er det moderne samfundet ifølge Luhmann det mest komplekse social system. For at reducere den enorme egenkompleksitet, dannes der funktion systemer, som hver især har en funktion, opererer uafhængigt af hinanden, er autonome og benytter sig af kodninger, som et redskab til at de ikke skal forholde sig til alle eksisterende problemer i omverdenen. Med andre ord kan og skal et subsystem ikke iagttage alt og være åbne som mulig over for eksterne indputs. Det skal derfor anlægge en bestemt optik på sin omverden og benytte sig af en bestemt kode, når det iagttager, f.eks. koden sand/falsk eller profit/ikke profit, alt efter hvilke subsystem, der er tale om. Disse kodninger betegnes af Luhmann som symbolsk generaliserede kommunikationsmedier (SGK). Koderne dannes ved at de gradvist sætter sig igennem og danner et fælles iagttagelses- kommunikationsoptik i et funktionelt uddifferentieret socialsystem. Dog løser koderne ifølge professor Lars Qvortrup ikke kompleksitetsproblemet, men de er med til muliggøre håndteringen af de kompleksiteter omverdenen repræsenterer.
På forhånd mange tak

Andre læser også

annonce
Sociologiskforum.dk benytter cookies til blandt andet statistik og marketing. Ved at benytte hjemmesiden accepterer du vores brug af cookies. Okay