Sociologiskforum.dk var aktivt fra 2004-2012, men eksisterer i dag kun som arkiv.
annonce

Luhmann og Foucault i samme opgave?

Skrevet d. 24.11.2008 af Pukken
Vi er ved at skrive master på MPA, hvor vi bl.a. ser på magten der gives til seminarieledelsen særligt i 90`erne - hen over hovedet på lærerne (lærerrådet). Vi kigger på det ud fra analyser af de teknologier der er i spil. Bl.a. "profesionel ledelse" og "lærerråd".
Vi har en luhmanniansk måde at forstå teknologier på - som den forskel der stilles til rådighed for styringen at udligne. Vi har dermed udgangspunkt i Luhmanns måde at iagttage forskelle på.
Vi er så også begyndt at bevæge os med Foucault ud i beskrivelsen af de roller som teknologierne giver mulighed for - ved hans forståelse af magt og subjektivering.
Nu bliver jeg så i tvivl. Kan man overhovedet anlægge begge anskuelser i én og samme opgave? Eller modarbejder de hinanden? (Som jeg kommer nærmere mod kernen virker det som to for forskellige måder - men samtidig har Foucault nogle meget væsentlige pointer om hvordan subjektpositioner skabes - og senere noget meget relevant om selvledelse...)

Er der nogen der kan hjælpe???

Mange hilsner
Puk
Skrevet d. 24.11.2008 af Vallentin
Hej PUK
Hvor meget Luhmann har i haft?
Jeg kan tildels se hvad i gerne vil undersøge. Men mig bekendt så er det noget usikker grund at sætte dem sammen!!! Derfor vil det gavne hvis I kunne være mere specifikke.
MVH
Skrevet d. 24.11.2008 af Pukken
Hej Vallentin,
Tak for dit svar.
Vi har ikke haft noget Luhmann rigtigt - vi har haft Åkerstrøm (og også undervisning af Åkerstrøm), og han er luhmanniker. Vi har mest bevæget os i diskursanalysen - og hele uddannelsen er ekstremt konstruktivistisk.
Når det er sagt, så ville jeg ønske jeg kunne være mere præcis, men det formår jeg ikke rigtigt.
Du bekræfter (desværre) mine bange anelser om at vi er på usikker grund.

mvh
Puk
Skrevet d. 25.11.2008 af Andrewe
Læs evt. denne bog og fortsæt ellers med Åkerstrøm - Luhmann og Foucault går ganske glimrende i spænd.

Niklas Luhmann og Michel Foucault
Perspektiv, magt og styring
Luhmann & Foucault til diskussion
Hans Reitzels Forlag 2003

Den tyske sociolog Niklas Luhmanns systemteori og den franske filosof Michel Foucaults magtanalytik har de senere år manifesteret sig som nogle af de vigtigste bidrag i moderne samfundsteori.

I Perspektiv, magt og styring. Luhmann og Foucault til diskussion præsenterer en række danske og udenlandske forskere inden for systemteori og magtanalytik det hidtil mest omfattende forsøg på at sammentænke de to teoretikere for derigennem at undersøge potentialerne for gensidig teoriudvikling.

Bogens i alt 10 artikler omhandler centrale aspekter af Luhmanns og Foucaults arbejde. Det drejer sig bl.a. om grundlaget for de to teoretikeres epistemologiske perspektivisme, om deres analyser af statsræson og magt, ligesom aktuel politisk styring af frihed, kultur, uddannelse og ældreomsorg analyseres i forlængelse af Luhmanns og Foucaults tænkning.

Bidrag af Ole Thyssen, Thomas Lemke, Urs Stäheli, Jens Erik Kristensen, Gorm Harste, Christian Borch, Lars Thorup Larsen, Nikolas Rose, Mitchell Dean, Stefan Hermann og Holger Højlund. Christian Borch (1973) er cand.scient.pol., ph.d.-stipendiat ved Det retsvidenskabelige Institut, Københavns Universitet. Lars Thorup Larsen (1975) er cand.scient.pol, ph.d.-stipendiat ved Institut for Statskundskab, Aarhus Universitet.
Skrevet d. 25.11.2008 af Pukken
Tusind tak!
Lige hvad jeg har brug for!

Andre læser også

annonce
Sociologiskforum.dk benytter cookies til blandt andet statistik og marketing. Ved at benytte hjemmesiden accepterer du vores brug af cookies. Okay