Sociologiskforum.dk var aktivt fra 2004-2012, men eksisterer i dag kun som arkiv.
annonce

Latent Klasse?

Skrevet d. 21.10.2007 af Ckobbernagel
Hej alle
Jeg kan ikke se at Vermunt`s LEM kan gemme klassetilhør for cases - er det mig der overser noget? i LEM kan klassernes struktur findes og det er fint, men hvis klasserne skal kobles til demo- eller andre variable, er der et problem eller? Måske er der også nogen der ved hvorfor Two-step hierarchical cluster ikke er "ligeså stærk" i beregningen af klasser som Latent Gold? Det skriver Hollensen & Schmidt 2006. Latent klasse algoritmen i LG er bedre dokumenteret anfører de - men hvorfor?

På forhånd tak
Christian
Skrevet d. 21.10.2007 af ThomasL
Hej Christian
Det har jeg også rodet efter.
Du kan få LEM til at spytte en txt. fil ud med klassetilhørsforholdet vhja. kommandoen "wla". Du skal angive et navn til txt filen efter et mellemrum, dvs. fx: wla klassetilhoer.txt". Så placeres filen i examples mappen. Den 4. sidste kolonne i txt filen, som LEM producerer, vil altid indeholde klassetilhøret.

mvh Thomas
Skrevet d. 21.10.2007 af Mads_Jaeger
Hej Christian

LEM kan sagtens estimere klassetilhørsforhold for cases. Men det kommer lidt an på hvad du mener. LEM kan - udover den almindelige latentklassemodel - estimere en regressionsmodel, hvor sandsynligheden for at tilhøre en bestemt latent klasse estimeres som en funktion af andre variable (køn, alder, etc.). Der burde stå noget herom i LEM-manualen, ellers kan det nok googles (lem, latent class regression). Eller kan du beregne hver observations posterior probability for at tilhøre en klasse manuelt - jeg kan ikke lige huske formlen men det burde - givet modelparametrene - kunne lade sig gøre.

Jeg er ikke ekspert i hierachical clustering-modeller, men så vidt jeg ved er de ikke baseret på en egentlig statistisk model men deromod på en datamining-algoritme. Det er måske derfor de ikke er så stærke som den almindelige latentklassemodel. Latent Gold (programmet) er i øvrigt bare LEM med en brugervenlig interface på (Vermunt igen ...). Latent Gold kan ikke mere end LEM - snarere tværtimod fordi LEM kan programmeres til alt muligt sært.

Mvh.

Mads
Skrevet d. 22.10.2007 af Ckobbernagel
Hej Thomas og Mads

Tak for jeres gode svar. Jeg skulle blot lige finde en kommando - tak for hjælpen, Thomas.
Ja Mads, jeg tænkte ikke på cluster analysis og dens beregning på afstande som forskellen, og så kom jeg lige lovlig hurtigt ud med hierarchical twostep cluster - det er der jo ikke noget der hedder.

Mvh Christian

Andre læser også

annonce
Sociologiskforum.dk benytter cookies til blandt andet statistik og marketing. Ved at benytte hjemmesiden accepterer du vores brug af cookies. Okay