Sociologiskforum.dk var aktivt fra 2004-2012, men eksisterer i dag kun som arkiv.
annonce

Kvalitativt interview

Skrevet d. 21.11.2010 af Maria91
Hej alle sammen..

jeg skal snart igang med SRP, og har hertil et spørgsmål som jeg håber nogle af jer kan besvarer...

Da jeg skal arbejde med mediernes påvirkning på de unges identitetsdannelse har jeg valgt at lave et interview af de unges brug af Facebook. Det jeg vil have ud af dette er om Facebook giver de unge en anden identitet og om de får en anden selvopfattelse af sig selv?

Mit problem er, at jeg ikke rigtig ved hvordan jeg skal gribe det an, eller hvordan mine spørgsmål konkret skal stilles?
Håber på, at nogle af jer vil hjælpe.?
Skrevet d. 24.11.2010 af Julieogmolly
HEj MAria

Det er da virkelig også noget af en mundfuld du har sat dig for. det er nok ret urealistisk at du ene kvinde kan gennemføre en undersøgelse der vil kunne give et validt svar på den problematik ;)

Og hvordan spørger man så ind til noget? Det er et meget stort spørgsmål som der er skrevet mange lange bøger om.

Nu skriver du ikke noget om hvor mange du vil interviewe, hvor længe interviewene skal være og om de er kvalitative eller kvantitative.

Først og fremmest må du igang med at finde ud af hvad "Identitet" og "selvfølelse" er for størrelse siden det er dem der centrale her.
Igen er det et emne derer skrevet ganske meget om - prøv at søge på de to ord.
Dernæst må du beslutte dig for hvilke dele af de to bgereber du vil have fokus på. Er det selviscenesættelse, tryghed, angst, mening eller andet?

En tekst jeg selv har haft glæde af er "Interview i en tangotid" af søndergaard og Staunæs.

Først når du har besluttet dig for teori, herunder videnskabsteori kan det give mening at beslutte præcis hvordan du vil formulere spørgsmålene.

Skriv endelig igen hvis du har flere spørgsmål :)
Skrevet d. 24.11.2010 af Maria91
Hej igen :)

Det skal være ey kvalitativt interview, hvor jeg har tænkt at interviewe 4 forskellige personer i halvtime. De to af dem skal være nogle som bruger facebook meget, og de andre i en mindre grad. Dernæst vil jeg inddrage dem under min analyse af mediernes påvirkning på de unge. Det jeg gerne skulle få ud af det er, om facebook er med til at give de unge en anden identitet m.m?
Er det helt urealistik`?
Skrevet d. 24.11.2010 af Julieogmolly
Hej

Jeg vil stille dig de her spørgsmål:

- Hvordan vil du kunne konstatere om deres identitet er ændret?

- Hvordan vil du kunne specificere hvilken del af deres ændrede identitet der skyldes facebook og ikke andre faktorer?

- mener du at du ved at spørge direkte kan få en direkte sand viden om deres identitet eller skal du have fat i mekanismer der virker bagom dem? ex psykologi - den enkeltes livshistorie.

- hvordan vil du generalisere udfra 4 personer? og vil du dét?

Skrevet d. 24.11.2010 af Julieogmolly
Du kan selvfølgelig også blot lade de 4 interviews illustrere din teoretiske diskussion og sætte citater ind der understreger nogle pointer. >Jeg ved ikke hvilket niveau du skal lave opgaven på og hvad din egen erkendelsesinteresse er.
Skrevet d. 24.11.2010 af Maria91
Jeg havde bare tænkt, at interviewe nogle forskellige "facebook-type", f.eks. en der bruger sin facebook rigtig meget, har mange venner, og lægge rigtig mange billeder ind på facebook o. lign. og f.eks. en der sjældent bruger facebook, ikke lægge billeder ud o. lign. Dertil drage nogle konklussioner om hvorvid facebook er med til at påvirke dem som personer :S

Det er en SRP opgave, så niveauet er højt.
Skrevet d. 24.11.2010 af Pernille
Hejsa,

SRP er på gymnasieniveau ikke sandt?

Så tror jeg du kan `nøjes` med at læse noget grundlitteratur om interviewmetode. Se f.eks. Steiner Kvales `Interview`. Den er enormt meget brugt, ret nem at gå til og ganske udmærket hvis det skal være nogenlunde solidt uden at blive ekstremt langhåret.

Håber det kan bruges

mvh
P

Skrevet d. 25.11.2010 af Sørland
1. Kvales bog er ikke på begynderniveau; den er velskrevet, men meget fortættet.
2. Du skal begrunde dit valg af informanmter. Forskellen er ikke bare mellem dem, der bruger det meget og dem, der bruger det lidt. Facebook blir brugt på flere måder.
3. Du skal fokusere på nogle temaer, som du præciserer i din interviewguide. Du skal gøre det klart, hvad du spørger efter, ellers får du bare diffuse svar på diffuse spørgsmål. Dette betyder ikke, at du skal lave et stramt spørgeskema, men du må gøre det klart, hvad samtalen drejer sig om.
Skrevet d. 25.11.2010 af Maria91
Vil det sige at det er en dårlig ide at interview 4 personer om deres måde at bruge Facebook på?
Skrevet d. 26.11.2010 af Sørland
Det kommer sandelig an på, hvem de 4 personer er. Hvis det er brugere, som har forskellige profiler og har tænkt over forholdet til Facebook, kan det godt give mening.
I stedet for Kvale ville jeg nok kigge på et kapitel om interviewing i en grundbog i sociologisk metode - f.eks. Riis: Samfundsvidenskab i praksis.
Skrevet d. 26.11.2010 af Pernille
Hej igen,

en grundbog er en rigtig god ide, og hvis du har mere tid synes jeg Kvale er en rigtig god bog til overblik og opslag i en interviewproces.

Jeg synes ikke det vigtigste er at dine informanter har tænkt over hvordan de bruger facebook. Det vigtigste er at du selv gør dig nogle overvejelser over din undersøgelse.

Du behøver heller ikke udtale dig volddsomt generaliserende udfra 4 interviews, du kan jo nøjes med at pege på nogle tendenser der måske er eksemplariske for nogle facebook-brugere, især hvis du også baserer dette på teori. Du behøver jo ikke bevise noget, du kan istedet belyse og udforske noget.

Jeg tror det ville hjælpe dig at tænke lidt konkret. Hvilke spørgsmål kan du stille? Hvad viser dig noget om identitet og hvad mener du egentlig med det?

God fornøjelse!
P

Andre læser også

annonce
Sociologiskforum.dk benytter cookies til blandt andet statistik og marketing. Ved at benytte hjemmesiden accepterer du vores brug af cookies. Okay