Sociologiskforum.dk var aktivt fra 2004-2012, men eksisterer i dag kun som arkiv.

Kvale som videnskabsteoretiker

Skrevet d. 27.11.2007 af Hellerup26
Hej Alle,
I forbindelse med mit speciale er jeg kommet lidt i "klemme" mellem semiotik og hermenutikken.
Kort fortalt; min analyse har som omdrejningspunkt 7 interviews-og metodisk baserer det sig på Kvale. Hertil fortager jeg en semiotiks analyse af de interviewedes udsagn. Mit dilemma er at semiotikken og hermenutikken efter min opfattelse står med " ryggen" mod hinanden. Man kan jo sige at hermenutikken er meget "ukonkret" hvor semiotikken er meget konkret i dens anvendelse.( sikker nogle der er ueninge i denne antagelse :-) ) Ville i gå ud af " den farlige vej" og diskutere denne problematik i VT afsnittet, altså "undlade" hermenutikken- eller ville i bruge kvale som en "videnskabsteoretikker"? Og kan man det?
Skrevet d. 27.11.2007 af Sørland
Du har ret i, at semiotik og hermeneutik umiddelbart er modstridende. Hermeneutik er ikke nødvendigvis ukonkret. Desuden er der flere varianter af semiotik. Modsigelsen er større ved paradigmatisk semiotik end ved sociosemiotik, som MÅSKE kan forbindes med hermeneutik. Kvale er ikke videnskabsteoretiker, og han inddrager postmoderne videnskabsteori. Men det udeluker ikke, at interviews indsamlet med hans metoder kan analyseres hermeneutisk. Det er mere tvivlsomt om det giver mening at analysere dem semiotisk. Det er mere nærliggende at anvende semiotik til analyse af foreliggende kulturmanifestationer, som TV-serier.

Andre læser også

Sociologiskforum.dk benytter cookies til blandt andet statistik og marketing. Ved at benytte hjemmesiden accepterer du vores brug af cookies. Okay