Sociologiskforum.dk var aktivt fra 2004-2012, men eksisterer i dag kun som arkiv.

Kritisk realisme vs. kritisk teori

Skrevet d. 29.11.2008 af Chickenbrain
Hej håber der nogen der kan hjælpe mig så min opgave kan blive fuldendt.

Spørgsmålet er på hvilken kritisk realisme skiller sig iforhold til kritisk teori. Jeg må inddrømme jeg har meget svært ved at se forskellen rent ontologisk og epistemologisk.

Begge går ud fra en at der er en objektiv sandhed som vi/videnskaben har til formål at afdække og begge stiller de sig kritisk over fr den kapitaliske samfund.

Er det selve metoden der er den afgørende forskel for hvordan vi erkender genstandsfeltet????

Ydermere bruger jeg også Beck er han neomodernist eller postmodernist????

Håber nogen kan hjælpe mig...
Skrevet d. 30.11.2008 af Lars
Hej,

Spørgsmålet er, om du ikke blander tingene lidt sammen her. Kritisk [b]realisme[/b] er en videnskabsteoretisk position, der peger på, hvad vi kan og ikke kan erkende (og hvordan virkeligheden er sammensat af forskellige niveauer med forskellige kausale relationer). Kritisk [b]teori[/b] derimod er en tysk teoritradition, som oftest forbindes med Frankfurterskolen (Adorno & Horkheimer, Marcuse, Habermas, Honneth mfl.) og er generelt set en normativ tradition, der gennem en relativt kulturpessimistisk optik begræder den samfundsmæssige udvikling med henvisning til dens forskellige menneskelige konsekvenser. At kritisk realisme også, som du er inde på, skulle have denne normative kapitalismekritiske dimension med skal jeg ikke afvise, men jeg er aldrig selv stødt på den og det ville egentlig også undre mig, da det umiddelbart ville være en lidt mærkelig sammenblanding...?

vh Lars
Skrevet d. 01.12.2008 af Chickenbrain
Mange tak for svaret... Men så vidt jeg ved er Ulrich Beck kritisk realist og man må sige, at hans litteratur stærkt kritiserer vores kapitalistiske samfund.

Skrevet d. 05.12.2008 af Sørland
Lars svar er i princippet rigtigt. Hvis man med kritisk teori tænker på Frankfurterskolen, kommer den historisk før kritisk realisme og er placeret i Tyskland, medens kritisk realisme som filosofi oprindelig blev formuleret i England i Thatcher-epoken. Hvis man med kritisk teori tænker bredere på ideologikritisk samfundsteori, vil mange af de sociologer, som tilslutter sig kritiske teori samtidig bygge filosofisk på kritisk realisme. En ideologikritik forudsætter reference til en realitet. I modsætning til materialismens naive realisme tiulfæjer den kritiske realisme, at vi ikke kan erkende denne virkelighed direkte, men kun gennem vores sproglige konstruktioner.

Andre læser også

Sociologiskforum.dk benytter cookies til blandt andet statistik og marketing. Ved at benytte hjemmesiden accepterer du vores brug af cookies. Okay