Sociologiskforum.dk var aktivt fra 2004-2012, men eksisterer i dag kun som arkiv.

Identitetsdannelse og Second Life

Skrevet d. 31.01.2008 af Anna Østerby
Jeg er en gymnasieelev der skal til at skrive en synopsis som jeg har valgt skal handle om den virtuelle verden "Second Life". Mit fokus område for synopsen skal være noget med hvorfor Second Life er så populært, og hvilken virkning det har på individet. Jeg kunne godt tænke mig at skulle i en retning med at Second Life måske er en måde for den senmodernistiske individ at håndtere sit "First Life" på og at "Second Life" på den måde bliver en form for et flygtigt fællesskab...

Det jeg har allermest brug for er nogle teorier, jeg har tænkt mig at bruge Giddens og Beck, men udover det skal jeg finde en rapport eller lign. der er lavet omkring Second Life og som behandler det på nogen lunde samme måde som jeg skal bruge det i min synopse.

Er der nogen der har nogle kvalifikacerede ord at give mig med på vejen? Enten hvis man kender en rapport eller flere rapporter, kender noget godt materiale/teori eller lign. der ville være relevant at bruge?

- Anna.
Skrevet d. 01.02.2008 af Sørland
Hvad mener du helt præcist med `second life`, og hvor har du begrebet fra? Er det forskelligt fra fantasiens verdens eller fantasmernes verden? Hvis det blot er fantasmernes verden i højteknologisk form, kunne du kigge tilbage på en klassiker som Schutz. Hvis det er noget helt andet,. må du præcisere hvordan. Hvis du mener, at det er led i netværkssamfundet, kunne du kigge på Castells.
Du siger, at `second life` er populært: Er det populært for alle, eller for nogle bestemte kategorier? I så fald hvem og hvorfor? Hvordan underbygger du din påstand om populariteten? Er det fordi du generaliserer ud fra dig selv og din omgangskreds - eller har du undersøgelser, der støtter påstanden?
Skrevet d. 01.02.2008 af JLunding
Hej
Uden at gå nærmere ind i hvilke perspektiver, der kunne være interessante at anlægge på fænomenet second-life, vil jeg blot lige komme med en opklarende bemærkning til sørland angående netop second-life.

Jeg går ud fra (?), at Anna tænker på følgende internetfænomen: http://secondlife.com/, der blev "populært(?)" for et års tid siden (De var i hvert fald usandsynlig meget optaget af det på P1 - uden det dog nødvendigvis er en garant for popularitet).

Angående perspektiver (alligevel), kunne jeg måske - uden selv at være alt for godt inde i stoffet - nævne Goffmans tanker om identitet og selvfremstilling; herunder ikke mindst begreberne i hans "teateranalogi" om frontstage og backstage optræden.
Kort fortalt betegner frontstage det element i den fremstillingen af selvet, hvor man er `på`, altså der hvor man viser sig frem og er tilstede og optræder på én måde, hvor backstage er der (for at blive i teatermetaforikke) er bag kulisserne og dermed "usynlig" for publikum og hvor man dermed optræder på en anden måde. Den sociale virkelighed består således af et utal af sociale situationer, hvor man er henholdsvis frontstage og backstage i forhold til hinanden. For at tage et eksempel, som jeg ikke kna huske om stammer fra Goffman selv (?): En tjener er, når han betjener kunder frontstage i forhold til disse (opfører sig på én måde; nemlig høfligt og servicerende), når han så forlader restauranten og går ud i køkkenet med bestillingen er han han backstage i forhold til gæsterne (her kan han således opfører sig anderledes og kan udmærket brokke sig over og kritisere kunderne og deres måde at være på). I køkkenet er han imidlertid stadig frontstage, nu blot i en anden sammenhæng, nemlig overfor sine tjenerkollegaer (overfor hvilke han ønsker at fremstille sig selv på en særlig måde, som formentlig ikke er den samme som overfor kunderne; her skal han være kollegial og indgå i et arbejdsfællesskab osv med særlige forventninger om humor osv.) etcetera..

Desuden erindrer jeg et essay af Stig Hjarvad om nye medier, selvfremstilling og identitetsskabelse (hvilket så skulle være linket til din secondlife problemstilling). I dette arbejder han blandt andet med udgangspunkt i Goffmans teateranalogi om frontstage/backstage situationer. I artiklen som hedder "Medier mellem mennesker" i diskuterer han, hvordan de [i]nye[/i] informationsteknologiske medier i "informationssamfundet" i lige så høj er selskabelige teknologier; forstået således at de - eksempelvis mobiltelefonen og internettet (jf. 2.life) - i lige så høj grad som de øger muligheden for udbredelse og tilegnelse af viden også spiller en rolle i forhold til sociale relationer og livsstile. Det, som jeg forestiller mig måske kunne være interessant for dig, er hans pointe om, at disse nye medier gør det muligt at være både frontstage og backstage på én gang. Han tager her udgangspunkt i Joshua Meyrowitz` (som jeg ikke kender mere til) påpegning af hvordan tv-mediet har indskudt en sfære mellem frontstage og backstage; mellem det offentlige og det private. En middle region: halvt offentlig halvt privat.

Jeg ved ikke om det overhovedet er relevant? Men du kan evt. læse mere her:

Du kan læse lidt mere om Goffman i
* Harste, Gorm & Nils Mortensen (2005): "Kap. 12 - Sociale samhandlingsteorier", i: Andersen, Heine og Lars Bo Kaspersen (red.): [i]Klassisk og moderne samfundsteori[/i], København: Hans Reitzels Forlag: (især s. 215-219)
ellerhos Goffman selv i:
* Goffman Erving (1992): [i]Vore rollespil i hverdagen[/i], København: Hans Reitzels Forlag.

Det omtalte essay og andre essays om "nye" medier og sociale relationer kan du finde i:
*Hjarvad, Stig (2003): [i]Det selskabelige samfund - essays om medier mellem mennesker.[/i] København: Forlaget samfundslitteratur/Roskilde Universitetsforlag

Med Venlig Hilsen
Jacob
Skrevet d. 01.02.2008 af Ncw
Hej sørland.

[q=sørland]Hvad mener du helt præcist med `second life`, og hvor har du begrebet fra?[/q]. Second life er en virtuel social verden, og altså mere end titel end et begreb (www.secondlife.com).

mvh Nils
Skrevet d. 01.02.2008 af JLunding
[q=JLunding]I artiklen som hedder "Medier mellem mennesker" i diskuterer han, hvordan de [i]nye[/i] informationsteknologiske medier i "informationssamfundet" i lige [b]så høj er[/b] selskabelige teknologier
[/q]

Der skulle selvfølgelig have stået: ...I lige så høj grad....

med venlig hilsen
Jacob
Skrevet d. 09.02.2008 af Anna Østerby
Hej
Ja jeg henviser selvfølgelig til den virtuelle verden, det nye spil på cyberspace der er et parallelt univers og meget virkligheds tro, med undtagelse af der ikke eksisterer nogen form for love osv.

Jacob: Jeg takker mange gange for dit lange svar - det kan helt sikkert bruges i forhold til min opgave - jeg havde hørt om Goffman i forbindelse med Second Life og må hellere kigge nærmere på ham og hans teorier. Jeg takker mange gange og kan jo være jeg vender tilbage som mit arbejde skrider frem!

Mange hilsner Anna
Skrevet d. 09.02.2008 af Sørland
Spændende indblik i en ukendt verden. Minder om Warcraft, men mere fleksibelt - og mere voksent. Men hvor er den sociologiske vinkel? Goffman ser på ansigt-til-ansigt interaktioner - og dette er netop ikke personlig interaktion. Er Second life en kompensation for et First Life som ikke giver livet nok indhold på grund af ens fastlåste rolle i en rationaliseret samfundsstruktur? Har deltagelse i Second Life konsekvenser for hverdagslivet og ens professionelle rollespil?
Skrevet d. 10.02.2008 af Liv bjerre
Jeg mener at huske - dog uden at være helt sikker - at der blev afleveret en bachelor om second life i sommers. Du kan evt. prøve at kontakte sociologisk instituts bibliotek, og høre, om de kan hjælpe dig.
Skrevet d. 10.02.2008 af Anna Østerby
Sørland: præcis, en mere hverdagsagtig udgave end World of Warcraft. Dine spørgsmål peger i den retning som jeg vil, men det svære er at jeg skal have en teori - som er en slags forudsigelse - en teori om hvad eks. identitetsdannelse i det senmoderne samfund. Det ville være en okay teori at bruge, men ved nemlig ikke om det helt holder i forhold til "Second Life". Det er jo blot en synopsisopgave, så jeg er lidt afhængig af en undersøgelse der er lavet over Second life, med det udgangspunkt som jeg nævnte i min "intro-besked".

Liv Bjerre: Tusind tak for informationen - jeg undersøger sagen nærmere.
Skrevet d. 10.02.2008 af Sørland
Hej igen, Anna.
Som sagt er det helt nyt område; men en lille advarsel: Du kan ikke betragte et fænomen, som omfatter et lille segment af samfundet som udtryk for en identitetstendens i senmoderne samfund i al almindelighed. Du må komme ind på de sociale karakteristika for brugersegmentet og derefter diskutere deres specifikke identitetsdannelse. Hvis der ikke er empiriske brugerundersøgelser bliver hele opgaven baseret på luftige spekulationer, med dine selvvalgte teorier som facitliste. Det er derimod OK at bruge Giddens og Co. til hypotesedannelse.
Skrevet d. 10.02.2008 af Anna Østerby
Hej Sørland
Jeg forstår hvad du mener og prøver netop at finde en undersøgelse eller lign. som jeg kan basere en diskussion på, da jeg er klar over risikoen for at det bliver plidder pladder og blot mine egne refleksioner, der ikke rigtig kan underbygges af noget emperisk materiale..

Tak fordi du har svaret!

Andre læser også

Sociologiskforum.dk benytter cookies til blandt andet statistik og marketing. Ved at benytte hjemmesiden accepterer du vores brug af cookies. Okay