Sociologiskforum.dk var aktivt fra 2004-2012, men eksisterer i dag kun som arkiv.
annonce

Identitetsdannelse i det senmoderne samfund

Skrevet d. 19.11.2009 af AnnemetteT
Hej.

Jeg er netop igang med at skrive min 3. g`s SRP opgave i fagene dansk og samfundsfag (begge på A-niveau naturligvis).
I opgaven tager jeg udgangspunkt i bogen Domino af Iselin C. Hermann. Til de af jer der ikke kender denne, kan jeg kort fortælle, at den skildrer en mand som lever et tre dobbelt liv, med tre forskellige identiteter. Hver identitet har et job, en kvinde og et liv uafhængigt af de andre. Han kan altså anses som værende et situidt menneske.

For at gøre romanen samfundsrelateret, inddrager jeg Giddens` teorier omkring identitetsdannelse. Jeg ønsker dog at inddrage minimum én teoretiker mere, som er knap så positivt indstillet overfor individualisering i det senmoderne, og som sætter mere fokus på de problematikker der kan opstå. Nogen idéer?
Jeg tænker derudover at det kunne være interessant at se på intimitetens forandring, hvilket Giddens også beskæftiger sig med.

Jeg håber virkelig der er nogen der er istand til at hjælpe mig, da jeg må indrømme at jeg er lidt på bar bund.

På forhånd tak, Annemette Tolstrup
Skrevet d. 21.11.2009 af Sørland
En roman er fiktionslitteratur, og forfatterens vinkel passer ofte til en ideologi og måske en teori.
Individualisering er et modeord, som passer temmelig godt til en liberalistisk ideologi. Men det er et åbent spørgsmål, hvilken form for individualisme, der er tale om i det senmoderne samfund.
Individualismen gælder kun indenfor bestemte rammer og med visse begrænsninger. Du må godt være helt dig selv, så længe du er det på den helt rigtige måde, som passer til systemet.
For en gammel, men letlæst kritik af individualisme-teorien kunne du for eksempel kigge på Riesman: Det ensomme massemenneske. Her er individualisterne en flok lemminger, der hele tiden prøver at pejle sig ind på moden og de andres meninger. Der findes mange senere varianter af temaet; men det kan være fornuftigt at vende tilbage til den oprindelige version. Også for at overveje, hvad der er sket med debatten om individualismen siden 1960erne.
Skrevet d. 21.11.2009 af Mathis
Hej Annemette

Jeg kom til at tænke på den israelske sociolog Eva Illouz som har mange fine tanker og minianalyser af, hvordan intimiteten ændrer karakter i "Cold Intimacies". En af hendes analytiske kæpheste er, at den teknologiske udvikling og fremkomsten af en masse nye sociale medier - fx datingsites og facebooklignende sites - har været med til at ændre vores intime relationer ret voldsomt. Men hun ha også blik for en del andet. Det er en lille bog med tre essays og den er nogenlunde til at gå til.

Jeg må indrømme at jeg ikke ved hvad Giddens har at sige om intimitetens forandringer og om at det giver mening at lade de to tale sammen, ligesom jeg ved endnu mindre om hvad Domino er for en størrelse. Men det kunne måske være værd for dig a bruge et par timer på at skimme.

Vh Mathias
Skrevet d. 23.11.2009 af Mortenskinnes
HEj annemette.
Jeg kom lige til at tænke på Richard Sennets "det fleskible menneske". Den handler om det senmoderne samfunds problemer for det enkelte menneske med selvrealisering og i det hele taget de ændrede vilkår i forskellen mellem udviklingen i land og by. Jeg kan ikke lige skrive så meget mere nu, men den er skrevet som en fortælling, der følger forskellige menneskers skæbner fra forskellige sociale lag, og er egentlig meget fin. Det er dog ikke bare en skønlitterær roman, men skal læses som et samfundskritisk bidrag. Og jeg tror den rammer meget godt, hvad du søger.

Morten
Skrevet d. 24.11.2009 af Sørland
Ilouz lyder som et godt bud på bogen; bortset fra at bogen åbenbart handler om forskellige nære forhold, ikke virtuelle,

Skrevet d. 24.11.2009 af AnnemetteT
Mange tak for jeres bidrag. Jeg må indrømme at jeg først har set jeres kommentarer nu, og derfor ikke har haft tid til at se nærmere på de omtalte teoretikere. Der bliver snakket en del om intimitetens forandring, hvilket er meget relevant i forhold til bogen, og derfor helt klart også er noget jeg vil beskæftige mig med. Derudover beretter bogen også om hovedpersonens individualitet. Han er ikke afhængig af nogle af de forhold han befinder sig i, hvilket er årsagen til at eksistensen af flere identiteter er mulig. Først da han møder en kvinde (og derved opretter en fjerde identitet) som han forelsker sig i, er han ikke længere istand til at opretholde kontrollen, og det er denne hændelse der har givet bogen navnet [i]Domino[/i].
Det er altså, som flere af jer har påpeget, interessant at tale om intimitet og hans forhold til andre mennesker.
Derudover føler jeg også at der bør fokuseres på hovedpersonen som "menneske". Giddens taler om, at alt er muligt for den enkelte mht. identitetsdannelse i det senmoderne, hvilket bliver eksemplificeret i denne bog, hvor han ikke har været i stand til at holde sig til kun én identitet. Jeg søger at finde en teoretiker der er istand til at se problematikken ved dette, eftersom Giddens nærmest kun kan se det positive.

Vh Annemette
Skrevet d. 01.12.2010 af Julieee
Kan jeg eventuelt se din opgave som inspiration? Jeg er nemlig igang med en større opgave, som omhandler lidt af det samme :) ville være en kæmpe hjælp..
Skrevet d. 14.12.2010 af FrederikThaysen
Jeg vil umiddelbart tro, at samfundsteoretikeren Ulrich Beck kunne være en god kontrast til Giddens` teorier.

Vh Frederik

Andre læser også

annonce
Sociologiskforum.dk benytter cookies til blandt andet statistik og marketing. Ved at benytte hjemmesiden accepterer du vores brug af cookies. Okay