Sociologiskforum.dk var aktivt fra 2004-2012, men eksisterer i dag kun som arkiv.
annonce

Hvordan laver man en diskursanalyse?

Skrevet d. 18.11.2008 af RickRoss
Hej. Vi er en gruppe der skal igang med et projekt om mammografiscreening. Her har vi sundhedsstyrelsen og en bunke kritiske forskere, der har prøvet at samarbejde om at lave en folder; men er blevet uenige om emnet, hvilket har resultereret i at de har lavet hver deres folder. Den ene part(sunhedsstyrelsen) ser mammografiscreening som en fordel for forebyggelse af kræften, mens modstanderne vil have det afskaffet da de mener det skaber falsk tryghed mm..

Vi har holdninger og data fra de to parter, og vil på baggrund af deres diskurser lave en diskurs analyse. Men vi ved simpelthen ikke hvordan man bærer sig ad? Altså en model til en diskursanalyse??

Nogen der kan hjælpe ?
Skrevet d. 18.11.2008 af Eweand
Hej
Jeg vil anbefale jer at læse Marianne Winther Jørgensen og Louise Phillips` "Diskursanalyse som teori og metode".

Venlig hilsen
Sabrina
Skrevet d. 19.11.2008 af Pernille
Det er en rigtig god bog. Den havde vi også stor glæde af da vi lavede hovedopgave. Jeg vil også anbefale jer at læse nogle diskursanalyser. Det kan give lidt inspiration til hvordan det kan gribes an, så kan I jo altid finde jeres egen form.


mvh
Pernille
Skrevet d. 19.11.2008 af Christian Uhrenholdt
Der er mange forskellige diskursanalyser. Det afhænger vel af hvilket videnskabsteoretisk fundament, i lægger jer op ad. Jeg har før brugt Norman Faircloughs model for diskursanalyse, find blandt andet i bogen Language and Power, og Discourse and Social Change. Men altså som sagt, der ret stor forskel på Faircloughs dialektiske model og fx. Laclau og Mouffe som ser virkeligheden som et sprogligt konstruktion (Rolig nu, det er simplificeret, bare for at komme fans i forkøbet :-))
Jeg har haft glæde af bogen Diskurs af af David Howarth. Den giver et godt indblik i forskellige retninger indenfor diskursanalytisk teori.
Skrevet d. 19.11.2008 af RickRoss
Tak, for jeres tid og svar :)..

Hvor finder jeg eksempler på diskursanalyser? Tak :)
Skrevet d. 20.11.2008 af Pernille
Hej igen,


for at finde andres diskursanalyser må du nok bruge noget tid på litteratursøgning. Prøv f.eks. sociologisk biblioteks hjemmeside og andre biblioteker.

Hvis du er heldig er der måske nogen der har lavet en analyse, der på en eller anden måde har samme slags tema som din egen.

Men der er så mange afarter af diskursanalyser og ikke alle er lige gode, men det er stadig godt at se lidt på de forskellige former for at få inspiration.

mvh
Pernille

Andre læser også

annonce
Sociologiskforum.dk benytter cookies til blandt andet statistik og marketing. Ved at benytte hjemmesiden accepterer du vores brug af cookies. Okay