Sociologiskforum.dk var aktivt fra 2004-2012, men eksisterer i dag kun som arkiv.

Hvad er det sociale?

Skrevet d. 07.12.2010 af Ninka W
Hej.

Jeg er på mit studie blevet gjort opmærksom på, at man inden for antropologien/sociologien inden for de sidste par år er begyndt at folde "det sociale" ud, da man i disse discipliner i stor stil har taget begrebets betydning for givet. Da jeg kan bruge dette i min eksamensopgave er jeg ret interesseret i at vide, hvilke teoretikere, der har blandet sig i denne debat, eller hvor jeg kan finde litteratur, som omhandler emnet.

Er det eventuelt nogle, som kan lede mig i den rigtige retning her?

Vh. Ninka W
Skrevet d. 07.12.2010 af KristianKarlson
Hej Ninka,

Det er en gammel debat, nok bedst diskuteret i Max Webers skriverier om metodologisk individualisme. Weber brød sig ikke om, at sociologien brugte "kollektivbegreber" til at forklare sociale fænomener med, fordi disse kollektivbegreber selv optræder som "blackboxes", der bør forklares. I sociologien genfinder du denne pointe i sin moderne form hos fx James Coleman eller Raymond Boudon (og også Jon Elster).

Også Bruno Latour har denne tanke, men han har et helt andet udgangspunkt teoretisk. Jeg er ikke ekspert i Latour, men én af hans pointer er, at sociologien netop tager "det sociale", "kollektivet" for givet, hvilket det ikke bør (ifølge Latour). Så måske kan du hente noget der.

Jeg har selv tænkt på de her ting i en tråd på det "internationale" sociologiskforum. Måske du får noget ud af den diskussion (den er på engelsk): http://sociologically.net/discussions/a-fundamental-similarity-between-weber-and-latour/93.

Håber det kan hjælpe dig lidt på vej.

Kristian

Andre læser også

Sociologiskforum.dk benytter cookies til blandt andet statistik og marketing. Ved at benytte hjemmesiden accepterer du vores brug af cookies. Okay