Sociologiskforum.dk var aktivt fra 2004-2012, men eksisterer i dag kun som arkiv.
annonce

Har Axel Honneth en uddannelse?

Skrevet d. 15.12.2007 af Timian
Jeg har brug for en Anerkendelses teori, forfattet af en psykolog eller tilsvarende. Jeg vil helst bruge Honneth, men udover at vide han er Habermas efterfølger og at han har skrevet "Kampen om Anerkendelse" kender jeg ikke til hans uddannelses baggrund.

Har nogen den slags viden om Honneth?

Heidi

Skrevet d. 16.12.2007 af MalteC
Ifølge tysk wikipedia har Honneth studeret filosofi, sociologi og germanistik, og afsluttede sine studier med en MA i filosofi fra Bonn.

for alle hans forskellige forsknings og undervisnings ansættelser tjek:
http://de.wikipedia.org/wiki/Axel_Honneth

Skrevet d. 16.12.2007 af Timian
Tak, Malte C
Er du stærk i tysk?

Honneth erstrebt die Weiterentwicklung einer kritischen Gesellschaftstheorie im Sinne der Frankfurter Schule, greift dabei aber explizit auf psychologische und psychoanalytische Theorien, die zeitgenössische soziologische Theorie und Sozialontologie zurück.

Jeg forstår simpelthen ikke hvad der står her, men det kunne være noget af det jeg leder efter noget med psykologisk og psykoanalytisk teori.
Heidi
Skrevet d. 16.12.2007 af Nanna Jochumsen
Hej Heidi.

Jeg ved ikke, hvad du leder efter, men jeg kan sagtens oversætte citatet:

Honneth stræber efter en videreudvikling af en kritisk samfundsteori i Frankfurterskolens betydning, men griber samtidig eksplicit tilbage til psykologiske og psykoanalytiske teorier, den samtidige sociologiske teori og socialantologi[en]/[den socialanatologiske teori].

Jeg ved altså ikke, hvad socialantologien dækker over. Men det kan være, at din kilde kan forklare det ved nærmere læsning?

/Nanna
Skrevet d. 16.12.2007 af Timian
Hej Nanna
Jeg læser det som om Honneth ikke afskriver psykologien og psykoanalysen. Det var netop en forbindelse mellem psykologien og Honnet jeg efterlyste.
Tak for oversættelsen!
Min kilde er linket i MalteC s indlæg ovenover, desværre er det meget svært for mig at læse tysk.

Heidi
Skrevet d. 17.12.2007 af Nanna Jochumsen
Hej Heidi.

Jeg har vist lige tåget lidt, da jeg oversatte igår. Det er selvfølgelig `socialontologi` (og ikke anatologi), som der også står i wikipedia-linket. Undskyld. Det gør det måske ikke klarere, for socialontologi er efter min mening et meget bredt begreb. Jeg er ikke helt klar over, hvad det er meningen, det skal dække over. Men det er i hvert fald oversat rigitgt nu.

Hvis du har andre sprog, som du er stærk i (fransk, spansk, etc.), så er der i venstre margin på wikipedia opført en liste, hvor du kan trykke ind på artikler om Honneth i wikipedia-regi, men på det givne sprog. Håber, at du kan komme videre sådan...

/Nanna
Skrevet d. 17.12.2007 af Ncw
Hej Nanna og Heidi.

Nanna, jeg kunne da heller ikke forstå din første oversættelse, men turde ikke at sige dig imod, for du er jo eksperten udi det der tysk... ;-)

Socialontologi er - som Nanna påpeger - ikke et klart begreb. Men det skal forstås i sammenhæng med, at Honneth kalder sig selv `socialfilosf` frem for sociolog eller filosof: Det, han fokuserer på , er, hvad det sociale [i]er[/i], og derfor bruger han ordet `socialontologi`, for `ontologi` betyder netop `læren om, hvad som er`. Det er i Maltes link ovenfor klargjort med, at Honneth (ligesom Habermas) undersøger, hvordan det sociales moralske element fungerer (om dette, se evt.: http://ej.lib.cbs.dk/index.php/dansksociologi/issue/view/93).

Og Heidi, du har i hvert fald helt ret i, at Honneth ikke afskriver psykologien!

Mvh Nils
Skrevet d. 17.12.2007 af Timian
Hej Nanna og Niels

Tak begge to, det begynder at få form oppe i mit hoved.
Nu skal jeg bare have det ned på papir!

Heidi

Andre læser også

annonce
Sociologiskforum.dk benytter cookies til blandt andet statistik og marketing. Ved at benytte hjemmesiden accepterer du vores brug af cookies. Okay