Sociologiskforum.dk var aktivt fra 2004-2012, men eksisterer i dag kun som arkiv.
annonce

Forskel: Social kapital og kulturel kapital

Skrevet d. 29.05.2009 af Tinedahl
Jeg har svært ved at forklare og forstå forskellen på social og kulturel kapital. Hvornår bruger man det ene begreb fremfor det andet, hvis man eksempelvis ser det i forhold til at agere i uddannelsessystemet. Er der nogen der kan hjælpe?

Mvh Tine
Skrevet d. 29.05.2009 af Julieogmolly
Hej

Kulturel kapital er groft sagt den `smag` du er vokset op med - om du er vant til at deltage i finkulturelle ting og kender deres baggrund - fx hvis du går i operaen og ikke bare ser et stykke men kender forfatteren, tidsperioden, motivet for at skrive den, sangernes historie, hvornår operaen blev opført osv osv, så har du en høj grad af kulturel kapital, hvis det spil du befinder dig i, handler om lige præcis dette. Hvis spillet derimod handler om hvem der er den dygtigte til at synge karaoke, så er det ikke så relevant at vide noget om operaen.

Social kapital er dit netværk.

I forhold til uddannelsessytemet kan man sige at en stor social kapital gør dig i stand til at få hjælp og støtte fra de andre elever eller lærere, og derved kan du måske få en højere karaker end en elev der er meget tilbageholende og ikke deltager så aktivt i klassen hverken i timerne eller i frikvartererne.
Kulturel kapital er i særdeleshed vigtigt i vores uddannelsessytem fordi vi opfatter os selv som folk, i kraft af vores arv. At kende til denne arv på den rigtige måde kan give rigtig gode karakterer.

Man kan ikke rigtigt skille de to kapitalformer helt fra hinanden.

Bourdie har i øvrigt lavet en undersøgelse af det franske skolesystem - den kunnne det nok være relevant for dig at finde.
Skrevet d. 30.05.2009 af Sørland
Kapital er de ressourcer, man kan sætte ind i et felt. Den kulturelle kapital omfatter viden som er relevant for et felt; det kan være uddannelse eller viden om fodboldhistorie. Den sociale kapital omfatter den støtte man kan få fra andre mennesker; venner, familie og så videre.
Skrevet d. 30.05.2009 af Tinedahl
Mange tak for jeres hurtige og gode svar. Og ja min forståelse af de to begreber er også, at de hænger tæt sammen... for den kulturelle kapital er vel rundet af ens sociale ophav...
mvh Tine

Andre læser også

annonce
Sociologiskforum.dk benytter cookies til blandt andet statistik og marketing. Ved at benytte hjemmesiden accepterer du vores brug af cookies. Okay