Sociologiskforum.dk var aktivt fra 2004-2012, men eksisterer i dag kun som arkiv.
annonce

Faktoranalyse og clusteranalyse

Skrevet d. 10.07.2008 af Økonomen
Hej,
jeg vil gerne have nogle anbefalinger til noget litteratur om hhv. faktoranalyse og clusteranlyse. Både hvad angår teorien bag, men i særdelese hed også den praktiske anvendelse, altså gerne vejledninger til hvordan man helt præcist bruger det i SAS og hvad de enkelte steps man foretager sig betyder.
På forhånd tusinde tak!
Skrevet d. 10.07.2008 af KristianKarlson
Hej,

Det bedste litteratur er vel i og for sig dokumentationen i SAS. Her står, hvordan, man kan lave de forskellige clusteranalyser - hvilke afstandsmål, man anvender samt rubriceringsalgoritmen. Se: http://support.sas.com/onlinedoc/913/docMainpage.jsp. Kernen i cluster-analyser er [i]afstande[/i], som kan regnes på utrolig mange måder. Når man først har fået færden af det med afstande, går det nemt med at forstå de forskellige clusteranalyser.

PROC FASTCLUS er den simple clusteranalyse i SAS, hvor du selv kan vælge antal clustre og vælge mellem et antal forskellige cluster-metoder. Så vidt jeg husker, er denne procedure meget simpel og kan anvendes til at danne sig et indtryk af sit data.

PROC CLUSTER er den hierarkiske clusteranalyse i SAS, som er mere avanceret og også bedre. Du kan bl.a. læse om det hav af teknikker, man kan anvende. Så vidt jeg husker udregner proceduren også egenværdier, hvilket jo alt andet lige er et godt udgangspunkt.

I forhold til faktoranalyse, er der en masse litteratur. Jeg har læst et par bøger og synes, at især Kleins Easy Guide to Factor Analysis er en fin lille indføring. Mere matematiske indføringer findes sikkert også (mener han hedder noget med Mueller).

PROC FACTOR udfører forskellige faktoranalyser i SAS, herunder også principal komponent analysen. Den kan også rotere.

En hjemmeside, der altid er værd at orientere sig på er STATNOTES:
http://www2.chass.ncsu.edu/garson/pa765/statnote.htm. Her finder du også beskrivelser af clusteranalyse og faktoranalyse.

Jeg har ikke "formel litteratur" om clusteranalyse, men kig evt. på artiklerne, som der refereres til sasdoc`en.

mvh Kristian
Skrevet d. 10.07.2008 af KristianKarlson
Links har det ikke så godt på forummet, så foreslår følgende: Gå ind på google og søg på "stat notes".
/Kristian

Andre læser også

annonce
Sociologiskforum.dk benytter cookies til blandt andet statistik og marketing. Ved at benytte hjemmesiden accepterer du vores brug af cookies. Okay