Sociologiskforum.dk var aktivt fra 2004-2012, men eksisterer i dag kun som arkiv.
annonce

Er Hermaneutik Videnskabsteori?

Skrevet d. 04.12.2007 af SOS
Kan jeg i min opgave om teenagemødre og deres børn sige, at min videnskabsteoretiske tilgang er Hermaneutikken?

At jeg ved en hermeneutisk videnskabsteoretisk tilgang søger at forstå handlingers og udtalelers subjektive meningsfuldhed?

Og kan jeg bruge den HERMENEUTISKE CIRKEL til at fortolke mine interviews med?
Skrevet d. 06.12.2007 af Sørland
Hermeneutik var en eksegetisk metode hos Schleiermacher; men du er ikke teolog. Hos Gadamer er hermeneutik ikke en metode. Titlen Wahrheit und Methode er problematiserende. Hermeneutik er en forudsætning for en tolkning. Hvis du overhovedet skal finde en mening i mødet med en interviewtekst, må du gribe til en hermeneutisk cirkelproces; men det er ikke nok til en sociologisk analyse, sivom giver tolkningen et bestemt, teoretisk perspektiv.
Skrevet d. 08.12.2007 af Mormaria
Tak for svar Sørland.

I pæd.-psyk. ordbog læser jeg at Hermeneutik er læren om Fortolkning.
Men jeg læser så utroligt mange opgaver, som burger Hermeneutik som videnskabsteoretiskt udgangspunkt for deres opgaver på de sociale højskkoler?

Og i Torsten Thurèns "Videnskabsteori for bgyndere" står der om Hermeneutikken: "En videnskab, der arbejder, som arbejder med fortolkninger af denne forstående art, kalder Hermeneutisk (s. 44).

Og den Hermeneutiske cirkel omtales i pæd.-psyk. ordbog, som "Videnskabelig metode."

Ifølge dette kan jeg vel sige, at min opgave tager videnskabsteoretisk udgangspunkt i Hermeneutikken (fortolkningslæren) og at min fortolknings-metode er Den Hermeneutiske Cirkel?
Skrevet d. 10.12.2007 af Ncw
Hej SOS og mormaria.

Jeg vil sige, at det ikke er særligt informativt, hvis man siger, at "den hermeneutiske cirkel" er ens videnskabsteoretiske udgangspunkt: Gadamers tanker er videnskabsteoretiske, og ikke metodologiske, som jeg læser ham. Dvs. at idéen om "den hermeneutiske cirkel" handler om selve det at fortolke noget, hvorimod den ikke siger noget om, [i]hvordan [/i]man fortolker noget. Så det er ikke forkert at sige, at "den hermeneutiske cirkel" er ens fortolknings-mæssige udgangspunkt, men det er bare overflødigt, for det betyder blot, at man fortolker.

Mvh Nils
Skrevet d. 20.12.2007 af SOS
Tak for det Nils.

Når det så kræves, at man i analysen af sin interviewtekst, skal bruge en angivet Metode, så er det altså ikke den hermeneutiske cirkel man skal læne sig op ad?

Men hvilke metoder kan man så bruge til fortolkning af sin interviewtekst?

Mvh.
Maria
Skrevet d. 21.12.2007 af Sørland
Hermeneutik er et grundlag for fortolkning, men ikke en metode i betydningen en teknik. ncws svar er korrekt. Men meget ofte taler man om videnskabsteori i forbindelse med metodologi, og hermeneutik er mere basal.
Skrevet d. 28.07.2011 af Fidelis
Er der nogen, der kender nogle gode bøger på videnskabsteoretisk tilgang til f.eks. kvalitative undersøgelser? Synes især at hermeneutikken var meget sparsomt repræsenteret i det pensum vi gennemgik (4. semester sociologi, KU)

På forhånd tak

Andre læser også

annonce
Sociologiskforum.dk benytter cookies til blandt andet statistik og marketing. Ved at benytte hjemmesiden accepterer du vores brug af cookies. Okay