Sociologiskforum.dk var aktivt fra 2004-2012, men eksisterer i dag kun som arkiv.
annonce

Elias & Luhmann - Interpenetration

Skrevet d. 02.10.2008 af Vallentin
Hej
Jeg håber der er en der kan hjælpe. Jeg er igang med at læse Luhmann på den ene side, og Elias på den anden. Det siger selvfølgelig ikke så meget, men jeg er stødt på et fælles begreb hos dem begge. Jeg har dog svært at skille det ad, for at se hvem siger hvad...

Luhmann skriver om begrebet Interpenetration. Ligeledes gør Elias.

Er der forskel på deres brug af begrebet Interpenetration?

MVH
Vallentin
Skrevet d. 03.10.2008 af Lars
Hej Vallentin,

Jeg kan godt huske begrebet hos Luhmann, men ikke hos Elias. Hvor og i hilken sammenhæng og betydning bruger han det?

mvh Lars
Skrevet d. 03.10.2008 af Vallentin
Hej Lars.

Det er et kæmpe begreb,hos dem begge... Jeg har siddet til forlæsning, hvor jeg bl.a. spurgte om det samme. Svaret var, at han ikke kendte noget særligt til Elias. Men Interpenetration som Elias taler om, fremgår i The Civilizing Process - Engelsk udgave.

MVH Vallentin
Skrevet d. 03.10.2008 af Lars
Det lyder mystisk.. Har du en sidehenvisning? Jeg sidder nemlig også med den engelske udgave af The Civ. Proc. og kan ikke finde interpenetration i indexet bagerst i bogen.

Elias taler meget om "interweaving processes" - altså processer, som er vævet ind i hinanden, og så har han selvfølgelig begrebet om interdependens, som vel er det, der kommer tættest på interpenetration. Muligvis bruger han også interpenetration eksplicit - jeg kan bare ikke huske at være stødt på det...

I fald at det er den øgede interdependens, det skal beskrive, så passer det meget godt med Luhmanns modernitetsdiagnose om udviklingen mod funktionelt differentierede samfund. Om hans modernitetsdiagnose er koblet til begrebet om interpenetration aner jeg ikke :)

mvh Lars
Skrevet d. 03.10.2008 af Vallentin
Hej Lars
ja det kommer her :) s.-456

Mvh
Kennet
Skrevet d. 03.10.2008 af Lars
Ud fra, hvad jeg lige kunne se, så bruger Elias det bare som et "ord" (hvad er det med sociologer og fremmeord?) og ikke som et egentlig teoretisk begreb - han taler om, at klasse idealer "of the industrial classes are increasingly mingling and interpenetrating with national ideals" - dvs. de blander sig og påvirker hinanden gensidigt.

Så medmindre du kan komme med flere eksempler på, hvor han bruger det, så ville jeg ikke bruge mere krudt på, at det skulle være et stort teoretisk begreb hos Elias.
Skrevet d. 04.10.2008 af Skovdal Albrechtsen
Som det fremgår på s.456, så diskuterer Elias begrebet, som det findes hos Parsons ("Thus - to give only one example - Parsons adopts the notion already developed by Durkheim that the relation between `individual` and `society` is an `interpenetration` of the individual and the social system. However such an `interpenetration` is conceived, what else can this metaphor mean than that we are concerned with two different entities which first exist separately and then subsequently `interpenetrate`?"). Luhmann var, som bekendt, også inspireret af Parsons, og Luhmann refererer da også til ham i sin beskrivelse af interpenetrationsbegrebet. Senere taler Luhmann dog oftere om `strukturel kobling` frem for `interpenetration`. Jeg vil umiddelbart give Lars ret i, at begrebet ikke spiller den store rolle hos Elias, men det fænomen som begrebet er blevet udviklet til at beskrive, nemlig forholdet mellem individet og det sociale system, som Elias selv skriver, er derimod ganske centralt hos Elias - og hos de fleste sociologer i øvrigt.

Andre læser også

annonce
Sociologiskforum.dk benytter cookies til blandt andet statistik og marketing. Ved at benytte hjemmesiden accepterer du vores brug af cookies. Okay