Sociologiskforum.dk var aktivt fra 2004-2012, men eksisterer i dag kun som arkiv.
annonce

Durkheim Selvmordsteori i praksis

Skrevet d. 31.12.2010 af Dinnerss
Jeg er i gang med at skrive et stort projekt om selvmord blandt unge i Danmark. Af den grund har jeg været ude at lave kvalitative interviews og læst en hel del om selvmordsteori, heriblandt Durkheims. Jeg er særligt interesseret i det egoistiske og anomiske selvmord, men kan ikke finde ud af hvordan jeg kan se dem i forhold til de interviewpersoner jeg har interviewet. Jeg synes de to selvmordstyper er meget sammenfaldende, og svær at karakterisere i forhold til interviewpersonernes erfaring med selvmordstanker- og forsøg, da de to typer begge passer på selvmords situationen. Er det fordi jeg ikke har forstået teorien om selvmord rigtigt, eller kan man ikke sammenligne det på den måde?

Håber der er en der kan hjælpe mig. På forhånd tak for hjælpen.
Skrevet d. 31.12.2010 af Tosommerfugle
Du skal huske at Durkheims centrale bidrag omkring selvmord var at sætte fokus på at sociologiske faktorer kan have betydning for hvor mange selvmord der sker i et samfund. Han mente at klare normer for individet gav tryghed og færre selvmord. Derfor så han med bekymring på hvordan øget frihed for individet nedbrød gamle og meget håndfaste normer for "rette plads". Så vidt jeg ved er hans teori om anomi som forklaring på selvmord ikke bekræftet af forskning, og kan ikke siges at være anvendelig i forsøg på at forklare enkelte cases.

Med andre ord er anomien ikke en "diagnose" for individet, men mere at sammenligne med det konstante fænomen med at se forandringer som noget farligt - altså et begreb i familie med mediepanik.

Mere generelt mener jeg at generelle modeller (som anomi) er så abstrakte at der altid vil kunne argumenteres for paralleller ved enkelte cases, men at disse paralleller fortæller mere om den der søger at finde dem, end om den ydre virkelighed.

Andre læser også

annonce
Sociologiskforum.dk benytter cookies til blandt andet statistik og marketing. Ved at benytte hjemmesiden accepterer du vores brug af cookies. Okay