Sociologiskforum.dk var aktivt fra 2004-2012, men eksisterer i dag kun som arkiv.
annonce

Bourdieu om nutidens over-forbrug

Skrevet d. 27.07.2011 af Dumbo
Kære Alle,

Nogen, der har et bud på, hvordan Bourdieu ville forklare vores sindsygt høje forbrug i Vesten? Jeg er godt klar over, hvordan han generelt anser et menneskes forbrug som en artikulering af dets disposition eller dets habitus, men for mig at se, så påviser Bourdieu blot grunden til at nogle spiser østers og drikker champagne, og andre foretrækker en cocio og en hotter.
Men hvordan ville han forklare nutidens over-forbrug??
Jeg fornemmer, at alle (uanset deres sociale position i det sociale rum) bare forbruger mere? Det er mer vil ha mer - mentaliteten jeg ønsker en forklaring på i Bourdieus optik.

OBS! Ser her helt bort fra finanskrisen og det heraf faldende forbrug, og lader således objektet for mit spørgsmål være forbrugstendensen før krisen.

Håber der sidder nogle kloge hoveder derude, der har lyst til at byde ind.
Skrevet d. 02.08.2011 af Karenhelene
Som du selv er inde på så mener Bourdieu at vi alle bærer vores historie med os. Dvs. at mange i den vestlige verden er disponeret for fænomenet overforbrug i forhold til vores habitus.
En stor del af den nuværende unge generation har ikke oplevet at leve på grænsen til fattigdom hvilket betyder at de ikke har den praktiske sans der hedder at være møjsommelig...

I forhold til dit spørgsmål kan du også tage fat om Bourdieus beskrivelse af Interesse. Du kan evt. finde et udgangspunkt i bogen "Refleksiv Sociologi".
Her kan du også læse om Illusio.

Bourdieu mener at hvis man vælger at deltage i spillet, så accepterer man også de spilleregler som her er, man interesserer sig for dem.
Når der er tale om illusio så er man inddraget i spillet uden at være klar over det.
Man kan sige at den vestlige verdens befolkning evner at spille spillet og ser en mening med målene heri. Med andre ord kan man sige at de formår at følge med i samfundet og i de regler som her er. I samfundet idag er et stort forbrug, og høj levestandart en del af "reglerne".


Giver det mening for dig ?

- Karen
Skrevet d. 02.08.2011 af Dumbo
Tak Karen - det giver mening. Jeg vil prøve at tage fat på hans på hans begreb om illusio.

Andre læser også

annonce
Sociologiskforum.dk benytter cookies til blandt andet statistik og marketing. Ved at benytte hjemmesiden accepterer du vores brug af cookies. Okay