Sociologiskforum.dk var aktivt fra 2004-2012, men eksisterer i dag kun som arkiv.
annonce

bourdieu og symbolsk magt

Skrevet d. 13.06.2009 af KAndersen
Hej
Jeg har lidt problemer med at forstå Bourdieus symbolske magt.
Kan man benytte den symbolske magt til at forklare den hierarkiske opbygning indenfor forsvaret (altså at der f.eks. er større prestige i at være garder end det er at være Hjemmeværnsmand osv.)? Eller kan den symbolske magt kun benyttes i forhold til samfundet som helhed og til at forklare klassebegrebet hos Bourdieu?
Håber meget nogen kan hjælpe.
Skrevet d. 13.06.2009 af Julieogmolly
Hej

Symbolsk kapital er den samlede ´høje kapital ` der kan give høj status -
altså hvis en person har mange penge, en god uddannelse, et stort netværk (og er en mand) så har man en høj grad af symbolsk kapital - det er altså mere end summen af de enkelte kapitaler. Og jo højere symboslk status du har jo større er din mulighed/risiko for at udøve symbolsk vold - som er en form for vold som virker `bagom` individets bevidsthed og som vedkommende ikke er klar over og derfor ikke kan kæmope rigtigt imod.

At bruge disse begreber indenfor militæret synes jeg giver god mening.
Her er hierakiet helt konkret og beskrevet for alle. At have en bestemt rang aftvinger en vis respekt eller ligegyldighed fra andre. Men det der kunne være interessant at se på er om disse grader så virker efrter hensigten eller om der er et andet hieraki der virker bagom dette formelle hieraki.

Bourdieus pointe er jo netop at se bagom det umiddelbart tilgængelige.

Andre læser også

annonce
Sociologiskforum.dk benytter cookies til blandt andet statistik og marketing. Ved at benytte hjemmesiden accepterer du vores brug af cookies. Okay