Sociologiskforum.dk var aktivt fra 2004-2012, men eksisterer i dag kun som arkiv.

Bourdieu og Luhmann

Skrevet d. 11.01.2009 af LOCI
Hej,

Jeg søger lidt hjælp. Mon der er nogle, der hurtigt kunne forklare mig forskellen på horisontal og vertikal differentiering i samfundet? Jeg ved allerede, at Bourdieu arbejder med vertikal (eller stratifikatorisk differentiering med Luhmanns termer) differentiering og Luhmann med horisontal.
Jeg skal bruge det i forbindelse med forklaring af social arv/reproduktion og ulighed, hvor jeg havde tænkt mig at sætte de to teoretikere op mod hinanden. Jeg har egentlig ret godt styr på Bourdieu, men jeg synes, at Luhmann "halter lidt"?
Så jeg ville høre, om der var nogle, der sidder inde med nogle gode råd/ideer?
Skrevet d. 11.01.2009 af Vallentin
Hej
Nu bliver jeg lidt nysgerrig. Kan du begrunde hvorfor du tager Luhmann ind i opgaven? Til din beskrivelse, vil jeg mene at du gør dig klogt i at begrænse din teori. Hvilken uddannelse går du på??? Det er jo også væsentligt i forhold til din opgave. Jeg har selv arbejdet Bourdieu, i forhold til dit emne!!! Luhmann i andre sammenhænge! At gennemskue begge teoretikker er i sig selv en stor opgave. Men det afhænger selvfølgelig af opgavens omfang.
MVH
Skrevet d. 11.01.2009 af LOCI
Det er sociologi inden for en samfundsvidenskabelig retning.
Vi skal forklare fænomenet social arv, og ift. de teoretikere, som vi har haft om, virker det oplagt at inddrage Bourdieu og Luhmann med deres syn på differentiering.
Jeg synes sagtens, at jeg kan forklare social arv med Bourdieu (kapital begreber, habitus, felter osv), men har lidt svært ved at komme i gang med Luhmann, når jeg skal forklare social kapital med hans systemteori og funktionelle differentiering.
Opgavens omfang er så at sige begrænset; rent pladsmæssigt.
Men det kunne være fedt, hvis du har nogle kommentarer...
Skrevet d. 13.01.2009 af Vallentin
Hej Loci
Hvordan går det med opgaven? Har du fundet klaring på dine spørgsmål?

Luhmann er ikke en man lige knækker rent teoretisk, det kræver et grundigt læse arbejde, men dermed sagt ikke at det er umuligt. Jeg kan derfor anbefale at du læser,
Kneer, G. Og Nassehi, A., Niklas Luhman – Introduktion til teorien om sociale systemer, 1997 -

Håber det går!!!

MVH

Andre læser også

Sociologiskforum.dk benytter cookies til blandt andet statistik og marketing. Ved at benytte hjemmesiden accepterer du vores brug af cookies. Okay