Sociologiskforum.dk var aktivt fra 2004-2012, men eksisterer i dag kun som arkiv.
annonce

Bortfaldsanalyse

Skrevet d. 06.04.2009 af Mikkel Bergqvist
Er der nogle der kan henvise til metodelitteratur om bortfaldsanalyse af surveydata? Mangler blandt andet viden om man bør lave signifikanstest af forskelle mellem populationsdata og surveydata.

Mikkel
Skrevet d. 12.04.2009 af KristianKarlson
Hej,

Du kan prøve Andersen og Hansens Et sociologisk værktøj. Mon ikke du kan finde noget der.

Ellers må der være en del litteratur om "missing data" eller "non-response", som det typisk hedder på engelsk. Prøv at se den her af Allison: http://www.sagepub.com/booksProdDesc.nav?prodId=Book9419. Ellers fandt jeg lige følgende ret fede side via google: http://archive.nlm.nih.gov/proj/dxpnet/nhanes/docs/doc/sample_survey/references.php. Der må du kunne finde noget.

Bortfaldsanalyse er jo typisk et spørgsmål om repræsentativitet. Hvis fordelingerne i data ikke ligner fordelingerne i den population, man vil slutte til, har man problemet. Når jeg formulerer det på denne relativt simple måde, så er det fordi, at almindelige sammenlignende statistiske tests kan bruges til at teste fordelinger eller centrale fordelingsmål op mod hinanden. Har du fx en diskret fordeling (fx forældres højest opnåede uddannelse), så kan du brige chi2-testet til at sammenligne stikprøvens og populationens fordeling. Hvis du har kontinuerte variable kan du fx bruge t-tests til at sammenligne gennemsnit. Et F-test i en ensidet variansanalyse vil kunne teste for homogene varianser. På den vis er bortfaldsanalyse jo relativt simpelt. Der findes sikkert også andre sammenlignende tests, som vil kunne sammenligne fordelinger og fordelingsmål fra din stikprøve og populationen, men dem kender jeg ikke umiddelbart til. Imidlertid er mit råd, at det er nok med de basale statistiske tests, som man lærer på de statistiske grundkurser.

mvh Kristian

Skrevet d. 18.04.2009 af Sørland
De almindelige lærebøger siger ikke ret meget om bortfaldsanalyse. Meget ofte anvender man enkle tests på demografiske variable. Men de vil ikke altid afdække om der er et bias i bortfaldet som giver udslag i de variable, du vil estimere/teste på. Derfor bør du begynde med at overveje, hvordan du evt kan finde brugbare indikatorer på, om der kan være skævheder i dine betydende variabler. Hvilke kontrolindikatorer du bruger, afhænger dels af dit problem, dels af hvilken kontrolfordeling du har til rådighed.
Kristians forslag er vanskeligt i praksis, for vi har mig bekendt ingen troværdig statistik for forældrenes uddannelse.
Skrevet d. 19.04.2009 af Mikkel Bergqvist
Tak for de nyttige kommentar. Skriver tilbage hvis jeg skulle falde over noget godt litteratur.

Andre læser også

annonce
Sociologiskforum.dk benytter cookies til blandt andet statistik og marketing. Ved at benytte hjemmesiden accepterer du vores brug af cookies. Okay