Sociologiskforum.dk var aktivt fra 2004-2012, men eksisterer i dag kun som arkiv.
annonce

Bog om anvendelse

Skrevet d. 01.11.2007 af Mikkelq
Jeg vil gerne høre hvorvidt der findes nogle gode bøger som viser/giver en god opskrift på, hvordan man anvender teorierne af fx folk som Luhmann, Habermas, Bourdieu og Foucault i analyser af konkrete empiriske problemstillinger?

Jeg ved godt dette er lidt bredt. Det kan også bare være en bog om en af de nævnte. Jeg tænker ikke så meget på nogle der har brugt vedkommende til at lave en analyse, men mere nogen der giver en indføring til hvordan man bygger en analyse op ud fra de nævnte personers teorier.

Mvh og tak
Mikkel
Skrevet d. 04.11.2007 af Sørland
En udmærket generel ndføring i anvendelse af sociologisk teori er: Derek Layder: "Sociological practice - Linking theory and social research. Nogle af de teorier, du anfører, er rent abstrakte og kan dermed ikke operationaliseres direkte. Der er imidlertid nogle middle-range teoretikere, som har brugt dem som inspiration. Men for at henvise til dem, må du anføre, hvilke sociologiske problemstillinger, de skal praktiseres på.
Skrevet d. 04.11.2007 af Mikkelq
Mange tak for svaret.
Jeg vil forsøge at skaffe den omtalte bog.
Med hensyn til sociologiske problemstillinger er det forholdsvis nedenstående områder der kan komme på tale:

Luhmann - primært om inklusion/eksklusion, sociale systemer i forbindelse med velfærd, medier, pædagogik, forvaltning, hjælpesystemer med hensyn til marginaliserede osv samt. organisationssystemer inden for et funktionssystem som ikke kan arbejde sammen.

Habermas - politikkens kvalitet, demokratisk kvalitet, mediernes rolle, klient og system, international politik (menneskerettigheder)

Bourdieu - strategisk positionering, undertrykkelse af andre grupper, det politiske felt og habitus begrebet, forskellige gruppers symbolske kapital

Foucault - modstand og taktisk polyvalens, viden teknologier og kalkuler, subjekter: ofre, problembørn og løsning og rollerne i denne forbindelse

Jeg ved godt, at dette var en del områder. Men hvis du/I kender nogle der har lavet nogle gode analyser på nogle af disse områder vil det være super.

Mvh og tak
Mikkel

Andre læser også

annonce
Sociologiskforum.dk benytter cookies til blandt andet statistik og marketing. Ved at benytte hjemmesiden accepterer du vores brug af cookies. Okay