Sociologiskforum.dk var aktivt fra 2004-2012, men eksisterer i dag kun som arkiv.

Bias??

Skrevet d. 16.01.2008 af Shm
Hej.
Kan man finde bias i det kvalitative forskningsinterview, eller er det kun i kvantitative undersøgelser???
Håber der er nogen der kan hjælpe.
På forhånd mange tak :-)
Skrevet d. 16.01.2008 af Mads_Jaeger
Hej shm

Selvfølgelig kan man finde bias i det kvalitative forskningsdesign - og mindst lige så meget som i det kvantitative! De principielle problemstillinger, som kan lede til alle mulige slags bias (operationalisering, dataindsamling, validitet, reliabilitet, fordomme, (over)fortolkning, reduktionisme osv.) er de samme.

IMO: Forskellen er typisk, at i kvantitative designs er man mere eksplicit opmærksom på potentiel bias end i kvalitative designs.

Mvh.

Mads
Skrevet d. 16.01.2008 af Shm
Hej Mads.
Mange tak for svaret.
Jeg har også fundet en del bias i mine interviews, var blot i tvivl om "bias" var den rigtige betegnelse. Har nemlig taget udgangspunkt i Kvale og kan ikke se at han nævner betegnelsen bias.
Men nu er det jo på plads, så tak for det.
Mvh shm.
Skrevet d. 17.01.2008 af KristianKarlson
Hej
Jeg kunne også forestille mig, at mere kvalitativt instillede folk synes, at begrebet bias lugter lidt væk af positivisme. "Skævhed" lægger jo op til, at der er noget, der er lige. Måske er det også derfor, at Kvale ikke bruger begrebet.

Slår man bias op i nudansk ordbog står der:

[i](form.) forudindtagethed mod nogen el. noget = FORUDINDTAGETHED, PARTISKHED, FORDOM; det at et enkelt element får langt større betydning end andre = SLAGSIDE[/i]

Hvis man forstår det så bredt, så er der i hvert fald altid bias i forskning ;)

vh Kristian
Skrevet d. 17.01.2008 af Shm
Tak for svaret KristianKarlson.
Det er altid godt at få lidt flere synspunkter på sagen.
Det kan jeg bestemt bruge til noget!
Mvh shm
Skrevet d. 18.01.2008 af Sørland
Selvom et kvalitativt interview ikke giver en objektivt måling må man alligevel forholde sig til om informanten udtrykker sin ærlige mening, om intervieweren påvirker svarene i en bestemt retning, og om analysen fordrejer meningen. Der er masser af dokumentere eksempler på bias i kvalitative interviews. For eksempel, når informanten forstiller sig eller pynter på svarene (halo-effekt), når intervieweren lægger ord i munden på informanten, når intervieweren følger antydede svar op i en bestemt retning og afbryder svar, der går i en anden end den ønskede, eller når analytikeren fortolker svarene tendentiøst. Men det er sværere at fange et bias, når spørgsmålene ikke er standardiserede, når spørgsmålsformuleringen ikke er rapporteret, og når der ikke er en afrapportering af hele svaret i dets rå form men kun en finpudset version. Kvale bruger ikke begrebet, men diskuterer biasproblemerne. Der er altid en RISIKO for bias i humanistisk forskning, og derfor skal man være opmærksom på den og prøve at minimere den - ikke ignorere den.

Andre læser også

Sociologiskforum.dk benytter cookies til blandt andet statistik og marketing. Ved at benytte hjemmesiden accepterer du vores brug af cookies. Okay