Sociologiskforum.dk var aktivt fra 2004-2012, men eksisterer i dag kun som arkiv.
annonce

Bachelor

Skrevet d. 06.09.2008 af Keepchen
Hej

Jeg er igang med at skrive bachelor omkring overvægt.
I den forbindelse har jeg selvfølgelig læst en del, og det er så her at jeg har nogle indre diskusioner med mig selv som jeg håber i har lyst til at sparre med mig omkring:)

Hvis man bruger den konstruktivistiske tilgang til at forklare at overvægt er blevet et socialt problem, altså at man mener at medierne er en af de vigtige aktører som er med til at definere at overvægt er blevet problem, kan man så samtidig bruge Bourdieu til at forklare magtholdet? Her tænker jeg på Bourdieu jo definere staten som den magtfulde som skaber sundhedsfeltet hvor ingen sætter spørgsmåltegn ved hvad der er godt/skidt - sund/usund og derved ligger han sig vel også op ad den objektivistiske tilgang om definition af sociale problemer????
Ellers er han jo også inde på at medierne også er en magtfuld aktører på linie med staten, så vidt jeg kan forstå??

Hilsen Michelle
Skrevet d. 16.09.2008 af Økonomen
Hejsa,
sidder som økonom og kan ikke lige klare dit problem, men kan fortælle, at der er skrevet en del adfærdsøkonoiske artikler om overvægt... som sikkert kan give dig nogle interessante indspark.
Skrevet d. 16.09.2008 af Lineask
Hejsa,
Nej Bourdieu lægger sig ikke op af nogen objektivistisk tilgang – tværtimod kombinere han en konstruktivistisk/strukturalistisk ( og faktisk også en fænomenologisk tilgang se Bourdieu 2005 ”af praktiske grunde” fra s. 178ff). Men det staten er med til er, at den konstruerer fænomenet sundt/usundt som et objektivt givet faktum som fremstår som en slags sandhedsregime, en naturlig ”tilstand” som folket ikke sætter spørgsmålstegn ved. Det Bourdieu netop påpeger, er altså, at denne ”objektive sandhed” er en konstruktion som følge af andre magtforhold der er reguleret ud fra givne kapitaler og styrkeforhold i det givne felt. Gav det mening?
Mit råd til dig ville være at læse ”Refleksiv sociologi” hvor han forklarer disse begreber og hans videnskabelige tilgang. Af sekundær litteratur vil jeg også anbefale Anders Mathiesen der har skrevet flere artikler og bøger om Bourdieu fx ” Projektarbejde i praksis – om uddannelsesproblemer i 90’ernes Danmark” eller Camilla Gregersen og Stinus Storm Mikkelsens ”Ingen arme – ingen kager!” der også giver en fin kort forklaring af Bourdieus begreber og tilgang.
Mvh Line
Skrevet d. 16.09.2008 af Lineask

Ps: og nok også en ret vigtig pointe: det handler altså i analysen om at afdække de strukturer der fremstår som objektive og som reproduceres og forandres… - og for at finde frem til disse strukturer må man gå tilbage til de historiske rødder og ”objektivere dem”, dem der i første omgang skabte fænomenet sundt/usundt

Andre læser også

annonce
Sociologiskforum.dk benytter cookies til blandt andet statistik og marketing. Ved at benytte hjemmesiden accepterer du vores brug af cookies. Okay