Sociologiskforum.dk var aktivt fra 2004-2012, men eksisterer i dag kun som arkiv.
annonce

Antropologi vs etnografi

Skrevet d. 26.04.2008 af Josefinestokholm
Jeg er en ung pige på 23 som er forvirret hvad valg af uddannelse angår. Jeg tager pt. en finanøkonomuddannelse og har i sinde at færdiggøre denne. Dog er mit interesseområde et helt andet sted. Jeg har brugt mange timer på nettet for at undersøge hvilke studier der kunne have min interesse. Jeg har gået på rudolfsteiner skole gennem hele min opvækst og derigennem fået en stor interesse for det enkelte menneske og verden omkring os. Jeg har læst utrolig meget om studiet antropologi og mener at være sporet ind på noget rigtigt for mig. På universitet i Kbh kan der studeres Antropologi, men på Universitet i Århus er studiet kaldt Antropologi og etnografi. Jeg er i tvivl om hvad forskellen er og hvori uddannelserne denne forskel ligger. Hvad er forskellen på antropologi og etnografi?
Jeg håber meget at der er nogle som kan forklare mig forskellen på disse to områder, idet jeg gerne vil vælge det rigtige.
På forhånd tak.
Skrevet d. 28.04.2008 af Malte
Etnografi har i de fleste tilfælde et element af "etnicitet" i sig, dvs. studier af forskellige folkefærd.

Antropologi er historisk set studiet af mennesket ([i]antropos[/i] betyder menneske), men har i den vestlige akademiske tradition været meget [i]udadvendt[/i]: studiet af de ikke-vestlige mennesker/kulturer. De senere år har antropologerne "vendt hjem" og er begyndt at studere de vestlige kulturer også, men de har altså generelt holdt det kulturelle og generaliserende perspektiv.

Hvis du er "interesseret i det enkelte menneske", hvorfor vælger du så ikke psykologi?
Skrevet d. 05.05.2008 af Krisalbris
Det skal vist lige præciseres... Selvom det Malte skriver er korrekt nok.

Med etnografi menes der folkebeskrivelse, dvs. det er den empiriske kunst at beskrive mennesker igennem feltarbejde.

Med antropologi menes læren om mennesket, dvs. den teoretiske reflektion over hvad der konstituerer menneskets væsen.

Med etnologi menes der sammenligning af folkeslag på tværs af regioner.
Antropologi og etnologi bruges i mange sammenhænge som synonymer, og i Frankrig har der særligt været tradition for at kalde det etnologi. På KU kan du læse Europæiske Etnologi - hvilket det egentlig blot hedder for at demarkere sig fra antropologi på samme universitet.

Der er altså ikke nogen forskel på etnografi og antropologi. Det er blot forskellige benævnelser i den antropologiske tradition for hvilken rolle man indtager i sin forskningsmæssige proces.
Forskellen mellem KU og Århus er at det i København ligger på det samfundsvidenskabelige fakultet, og i Århus på det humanistiske. Men så vidt jeg ved er der ikke store forskelle mellem de to uddannelser som sådan...

Håber det var oplysende.

Andre læser også

annonce
Sociologiskforum.dk benytter cookies til blandt andet statistik og marketing. Ved at benytte hjemmesiden accepterer du vores brug af cookies. Okay