Sociologiskforum.dk var aktivt fra 2004-2012, men eksisterer i dag kun som arkiv.

antal respondenter for repressentativitet

Skrevet d. 07.01.2011 af Anneholm
Hej
Er der nogen der ved hvor jeg kan finde en kilde på hvor stort et antal man antager at skulle op på i en simpel tilfældigt udstrukket stikprøve, for at denne regnes for at være repræsentativ? synes desværre ikke selv jeg kan finde et tal på dette i mine lærebøger, ved dog der er en generel antagelse om at man gerne skal op på 1000 respondenter.
Skrevet d. 08.01.2011 af KristianKarlson
Der er som sådan ingen grænse. Størrelse og repræsentativitet hænger ikke sammen. En stikprøve på 100 (fra en population på 5.000.000) kan sagtens være repræentativ, hvis den er simpelt tilfældigt udtrukket (og bortfaldet ikke er systematisk). Dine estimater fra stikprøven vil være præget af stor usikkerhed, men det betyder ikke, at den ikke er repræsentativ.

En tommelfingerregel kan være:

Repræsentativitet sikres ved simpel tilfældig udtrækning; sikkhered på estimater sikres ved mange respondenter.

Det er selvfølgelig klart, at I meget små stikprøver (fx på 5 ) er der en række statistiske regler, som ikke længere gælder. Men jeg tænker, at du ikke er ude i så små sager.

mvh Kristian
Skrevet d. 08.01.2011 af KristianKarlson
I øvrigt er en reference en hver god introduktionsbog til statistik. Fx Malchow-Møller og Würtz, Indblik i statistik:

http://www.saxo.com/dk/item/nikolai-malchow-moeller-indblik-i-statistik-haeftet.aspx

Kristian
Skrevet d. 09.01.2011 af Anneholm
Mange tak, det er da også rigtigt ja, repræsentativitet handler ikke om eventuelle usikkerheder ved et lavt antal respondenter, tak fordi du lige satte det op for mig :-)
Ha en god søndag

Andre læser også

Sociologiskforum.dk benytter cookies til blandt andet statistik og marketing. Ved at benytte hjemmesiden accepterer du vores brug af cookies. Okay