Sociologiskforum.dk var aktivt fra 2004-2012, men eksisterer i dag kun som arkiv.

Anonymitet - er det overhovedet muligt?

Skrevet d. 21.01.2008 af SisseJ
Jeg er igang med min bachelor (sociologi, aau) og har i den forbindelse gennemført en række interviews som bla. omhandler respondenternes forhold til arbejdsplads, chef og lign.
Nogle af informanterne sidder i samme virksomhed og er rekrutteret gennem virksomhedens HR afdeling - man ved altså i virksomheden, at der er medarbejdere, der har deltaget i undersøgelsen og kan forholdsvis nemt rekvirere et eksemplar af projektet.

"Problemet" er, at flere af mine informanter udtaler sig i mindre flatterende vendinger omkring forskellige aspekter i deres ansættelsesforhold, og det ønsker de naturligvis ikke skal komme deres chef for øre. Desuden vil det konflikte med [i]Vejledende Retningslinier for Forskningsetik i Samfundsvidenskaberne[/i], hvis jeg ikke sørger for anonymitet.
De "almindelige" anonymiseringstiltag med at udskifte navne, slette virksomhedens navn mv. ikke er meget bevendte i forhold til mine informanter; de vil af chefer og kollegaer forholdsvis nemt kunne genkendes ud fra oplysninger om jobfunktion, ledelsesansvar, uddannelse etc.. Disse oplysninger er til gengæld ret relevante i forhold til undersøgelsen, så at udelade dem synes ikke rigtigt som en mulighed...

Nogen indspark til hvordan man kommer om ved den problemstilling?

Sisse
Skrevet d. 22.01.2008 af Pallesen
Kunne det ikke være en løsning at få dit projekt fortrolighedsstemplet? Det vil gøre at ingen andre end dig selv, vejleder og eksaminator må læse projektet, så vidt jeg ved.
Det kan selvfølgelig blive et problem hvis respondenterne eller cheferne er blevet lovet, at de må se resultaterne...
Skrevet d. 22.01.2008 af CHellersgaard
Hej Sisse

Det kan være svært, men overvej nogle af følgende metoden i kombination:

Omkriv deres præcise placering i virksomheden. Skjul navnet, når de kommer med særligt problematiske udtalelser (skriv fx "X siger"), lav "idealtyper", der generaliserer de erfarede problemer.
Man står altid i dilemmaet mellem videnskabelig gennemskuelighed (og de informationen, man vil præsentere) og sikring af anonymitet. Hvis man kan undgå det er lukning bedst, for hvorfor skrive noget, ingen må læse (det er jo heller ikke specielt videnskabsetisk korrekt).
Hvis position på virkosmheden og citatet har en meget relevant sammenhæng må du benytte dette, men du kan ikke skrive det...
Skrevet d. 22.01.2008 af SisseJ
Har godt tænkt, at det måske er der, løsningen ligger.
Synes bare det virker lidt voldsomt, da jeg umiddelbart forbinder det med noget, hvor informanterne fx fortæller om psykiske lidelser mv - men det kan godt være, det bare er mig, der har en noget firkantet forestilling om hvornår man fortrolighedsstempler.
Skrevet d. 22.01.2008 af SisseJ
CHellersgaard:
Tak for input - så kreativt havde jeg slet ikke tænkt :-)

Vil prøve at se, om det kan skrues sammen/fra hinanden så tingene ikke kan forbindes men stadig inddrages, da det i mine øjne også er lidt en kedelig løsning at fortrolighedsstemple.

Andre læser også

Sociologiskforum.dk benytter cookies til blandt andet statistik og marketing. Ved at benytte hjemmesiden accepterer du vores brug af cookies. Okay