Sociologiskforum.dk var aktivt fra 2004-2012, men eksisterer i dag kun som arkiv.
annonce

Abduktion

Skrevet d. 12.05.2009 af Metteserup
Hej sociologisk forum.
Jeg er godt klar over, at der efterhånden er en del tråde om metoden abduktion, men det hjælper ikke på, at jeg fortsat ikke helt ved, hvad det er. Sagen er den, at jeg skal til eksamenen på torsdag i AT (tværfagligt projekt med hovedvægten på metoden) på torsdag i gymnasiet!
Mit bud på en forståelse af abduktion:
Jeg har noget empiri som jeg belyser med en teori (deduktivt), og det passer. Hernæst laver jeg så en hypotese over, hvorfor det er sådan, som jeg har observeret? Er hypotesen den abduktive metode?
Jeg arbejder med fænomenet multietnolekt (en sprogvariant brugt af indvandrere) - jeg har en teori om multietnolekt, som jeg har benyttet på et interview med en række indvandrere - det må være den deduktive metode? Hernæst vil jeg så forsøge at forklare, hvorfor jeg kan observere dette - benytter jeg så den abduktive metode?

Hvis jeg totalt har misforstået det, så må I have mig undskyldt :-)

Mvh Mette
Skrevet d. 12.05.2009 af MalteC
Hej Mette

sådan som jeg forstår abduktion så går abduktion fra teori, til empiri til ny teori om noget som du ikke kan være helt sikker på men som der er en vis sandsynlighed for.

hvor deduktionen går fra teori til empiri, til en ny teori som man mener er sand.

Så om du benytter abduktion eller deduktion hænger sammen med om, du mener din nye forklaring vedr. hvad du har observeret er sandsynlig eller sand.

se forøvrigt: http://sociologiskforum.dk/ordbog.vis.asp?id=393
og http://www.abduktiv.dk/index.php?Artikler:Den_tredelte_model og http://www.denstoredanske.dk/Livsstil,_sport_og_fritid/Filosofi/Filosofiske_begreber_og_fagudtryk/Abduktion

mvh Malte
Skrevet d. 15.05.2009 af Sørland
Du siger at du har noget empiri. OK. Udledte du teorien fra empirien? Så er det induktion. Men hvis du har en teori, som du prøver af med empiri er det en deduktion. Hypotesen er en påstand udledt fra teorien om, hvad du skal forvente at finde.
Abduktion kommer først i spil, hvis din teori falder, og du foreslår en alternativ forklaring.

Andre læser også

annonce
Sociologiskforum.dk benytter cookies til blandt andet statistik og marketing. Ved at benytte hjemmesiden accepterer du vores brug af cookies. Okay