Sociologiskforum.dk var aktivt fra 2004-2012, men eksisterer i dag kun som arkiv.

a posteori

Skrevet d. 03.07.2007 af Tommyboy2
Hej

Er der nogle der kan komme med en (nem) og uddybende forklaring på "a posteori" ? Det ville glæde mig meget, da de fleste ordbøger ikke rigtig giver et billede af det. Men jeg går ud fra, at vi skal have fat i kant?
Skrevet d. 04.07.2007 af Sørland
A posteriori betyder simpelthen bagefter. Det kan være en forsøgsgruppes målinger efter et eksperimentelt indgreb, det kan være vurdering af teorier efter nye data foreligger, eller det kan være situationen efter en begivenhed - som holdninger til muslimer efter 11. 9. 2001.
Skrevet d. 04.07.2007 af Tommyboy2
Ja det var osse det der stod i ordbogen, men det giver ikke særlig meget mening i de tekster jeg læser. Men når jeg så læser videre i ordbogen, og den begynder at nævne kant, så giver det mere mening. Altså kan jeg kun bruge en forklaring, som tager udgangspunkit i Kants teori - for det har vist noget med naturloven at gøre ( årsag-virkning).
Skrevet d. 04.07.2007 af Tommyboy2
Det kunne være noget i stil med:

"Enhver virkning er således (…) en begivenhed der er adskilt fra dens årsag," mm. Vi kan ikke definere en enkelt begivenhed, og vi kan heller ikke slutte til årsag og/eller virkning uden erfaring (a posteori), og så fremgår det i øvrigt, at erfaringen ikke kan erkende sammenhængen.
Vi har ingen erkendelse af kausalitet, kun vaner.


Altså noget filosofiks Kant teori.
Skrevet d. 04.07.2007 af Jakob Pedersen
For bedre at kunne forstå/definere et begreb er det som regel hensigtsmæssigt at forsøge at sammenstille det med sin modsætning.

A posteriori betyder således det som kommer efter (sanse)erfaringen og som er afhængig af denne. A priori betyder modsat det, som er uafhængig af sanseerfaringen. Kant giver begreberne en særlig definition, idet han sammenstiller begrebsforskellen mellem a priori/a posteriori med analytisk/syntetisk og nødvendig/kontingent. Kant opererer således med 3 typer af domme/slutninger.

1) Syntetiske, a posteriori, kontingente domme. Fx ’Der er is på Grønland’. Dvs. domme, hvis sandhed eller falskhed kun kan afgøres under hensyntagen til (sanse)erfaringen.
2) Analytiske, a priori, nødvendige domme. Fx ’Alle legemer er udtrakte’ eller ’Alle undkarle er ugifte’. Dvs. domme, hvis sandhed eller falskhed kan afgøres udelukkende ved en logisk analyse af de anvendte begreber, uafhængig af (sanse)erfaringen.
3) Syntetiske, a priori, nødvendige domme. Fx ’Det anskuelige rum har tre og kun tre dimensioner eller ’Alle forandringer sker i overensstemmelse med loven om forbindelsen mellem årsag og virkning.

Kant kritiserede bl.a. empiristerne for kun at ankende eksistensen af typerne 1) og 2). Kant mente således, at der findes en række domme 3), der udtaler sig om betingelserne for i det hele taget at have (sanse)erfaring, og som derfor må være a priori. Disse domme kan ikke bevises ad rent logisk vej, dvs. de er ikke analytiske med syntetiske. Ikke desto mindre er de nødvendige, idet de ifølge Kant må indgå i enhver mulig (sanse)erfaring. (Eksemplet med det anskuelige rum).

Det kan dog nævnes, at der blandt filosoffer og begrebslogikere langt fra er enighed om, hvorvidt opdelingen af udsagn/domme de 3 overstående typer er dækkende og meningsfuldt. Filosoffen William Quine mente bl.a., at sondringen mellem analytiske og syntetiske udsagn ikke giver mening.

Jf. ovenstående, så kan man sluttelig sige, at begrebsparret a priori/a posteriori relaterer sig til den indre natur af den menneskelige erkendelse, og dermed også til selve forståenlsen af sandhedsbegrebet. Dvs. hvad kræves der, for at man med rette kan sige, at et udsagn er sandt hhv. falsk?!

Mvh.
Jakob
Skrevet d. 07.07.2007 af Sørland
Nå, det er den erkendelsesteoretiske brug af begrebet, du vil ind på. Kants kritik retter sig mod Hume og empiricismen, som hævder, at vi først erfarer efter at vi har sanset begivenhederne. Kant påpeger, at vi som mennsker fra naturen er udrustet med en forhåndsopfattelse af tid, sted og årsag.
Hemeneutikken (Gadamer) er mere radikal ved at hævde, at vores fortolkninger er baseret på de for-domme vi møder udtryk med - og som stammer fra vores biografi og historien. Altså aprioriske forventninger eller domme (modsat aposterioriske sanseerfaringer).
Men dette er en filosofisk diskussion som er fælles, og som ikke er specielt sociologisk.
Skrevet d. 07.07.2007 af Sørland
Lige for a forebygge misforståelser: Hermeneutikkens for-domme er selvfølgelig ikke aprioriske i Kants forstand, men afhænger af sprog, kultur og det enkelte menneskes biografi. Men de er aprioriske ved mødet med en tekst eller et kulturudtryk.
Skrevet d. 12.07.2007 af Tommyboy2
Tak!

Andre læser også

Sociologiskforum.dk benytter cookies til blandt andet statistik og marketing. Ved at benytte hjemmesiden accepterer du vores brug af cookies. Okay