Sociologiskforum.dk var aktivt fra 2004-2012, men eksisterer i dag kun som arkiv.
annonce

Lidt inspiration til forsvar af bacheloropgave søges!!!!

Skrevet d. 02.01.2009 af Majsen74
Hej

Jeg har i mit bachelorprojekt bl.a. diskuteret den herredømmefri kommunikation/dialog mellem socialrådgiver og borger. Teorien var noget svær at komme rundt om, og jeg kunne derfor godt tænke mig at præsentere et alternativ til den til mit forsvar af opgaven.
Nogen der har en alternativ kommunikationsteori? Gerne hurtigt svar, da min eksamen er om en uge...
Skrevet d. 03.01.2009 af KristianKarlson
Hej,

Hvad med noget a la Foucault? Fx noget med at de kategorier, hvormed klienten italesættes med, er fulde af magt. De "tvinger" (rent diskursivt) klienten ind i en rolle, der producerer særlige selv/subjekt-forståelser. At tro - som Habermas - at kommunikationen mellem sagsbehandler og borger er et møde uden magt, negligerer jo netop hele det apparat, som dette møde baserer sig på; nemlig særlige kategorier og rubrikker, hvormed man tænker mennesket. Klienten får ikke lov til at se sig som andet end klient i mødet, og derfor "klientgør" systemet også det enkelte individ. Dette er mødet mellem sagsbehandler og borger et konkret eksempel på, da man her i "mødet med den Anden" anvender systemets logikker.

Jeg ved ikke, om det er for plat. Men der er vist skrevet en del om det. Järvinen og Mik-Meyer (red.) udgav for nogle år tilbage bogen "at skabe en klient". Jeg må være ærlig at sige, at jeg kun overfladisk har orienteret mig i den, men der må helt sikkert være noget at komme efter der.

Har du selv andre idéer? Lyder i øvrigt som et spændende projekt!

Mvh
Kristian
Skrevet d. 04.01.2009 af Majsen74
Hej Kristian

Mange tak for dit svar.

Spændende med Foucault. Ham havde jeg ikke selv overvejet. Havde tænkt på Luhmann fordi han direkte siger noget om kommunikation, men han var for svær at kringle. Måske fordi han er systemteoretiker, hvilket jeg slet ikke er inde over i min opgave.
Men Foucault kender jeg en del til og da magtperspektivet er kendetegnende for en del af opgavens vinkler, så tror jeg at jeg vil inddrage ham til mit forsvar.

Ja det har været et meget spændende projekt, men som sagt svær at inddrage den herredømmefri kommunikation som jeg anser som en normativ teori når den er mest normativ!

Mange hilsener fra Maj

Andre læser også

annonce
Sociologiskforum.dk benytter cookies til blandt andet statistik og marketing. Ved at benytte hjemmesiden accepterer du vores brug af cookies. Okay