Sociologiskforum.dk var aktivt fra 2004-2012, men eksisterer i dag kun som arkiv.
annonce

Hjælp! (med kritik af Webers idealtyper)

Skrevet d. 02.12.2008 af An0n
Jeg er på nuværende tidspunkt igang med en gennemgang af Weber`s idealtyper, som en del af en større opgave, men jeg har lidt problemer med at finde reelle kritikpunkter (jeg kommer ikke fra en sociologisk baggrund), jeg kan forstå at han i en hvis udstrækning har lånt konceptet fra Rickter, men dog uden helt at inkorporere hans specifikke individualistiserede forståelse af konceptet i historisk og sociologisk tænkning, hvilket selvfølgelig leder til nogle problemer (generaliseringer, selvom det naturligvis er det som tillader sammenligninger.

Derudover kunne man måske påpege at den specifikke konstruktion af en idealtype til en specifik analyse underminerer deres generelle brugbarhed?

På den måde kan man måske sige at han har sat sig lidt imellem to stole?

Ellers nogle ideer? Kunne Adorno bruges måske? Jeg ser virkelig frem til noget hjælp herindefra, på forhånd tak
annonce
Skrevet d. 05.12.2008 af Sørland
Se for eksempel T. Burger (1987) Max Weber`s Theory of Concept Formation, Duke, Durham.
Der er en omfattende kritik af idealtyper, f.eks. i Sayer: (1992) Method in social science.
Skrevet d. 06.12.2008 af An0n
Helt sikkert, tak for hjælpen, jeg har allerede fået fat på Burger - den giver en del bedre adgang til sammenhængen idealtyperne blev udviklet i synes jeg. Jeg venter stadig på Sayer, men den skulle være på vej... og også en Hekman, C. (1983) Weber the Ideal type and anc contemporary social theory, som har været meget brugbar. I alle falt tak for hjælpen, jeg fortsætter den støvede jagt!

Andre læser også

annonce
Sociologiskforum.dk benytter cookies til blandt andet statistik og marketing. Ved at benytte hjemmesiden accepterer du vores brug af cookies. Okay