Sociologiskforum.dk var aktivt fra 2004-2012, men eksisterer i dag kun som arkiv.
annonce

Habermas fokus på individ og fællesskab

Skrevet d. 05.12.2010 af SimonDencher
Hej jeg er ved at skrive min SRP og har som en del af første spørgsmål i min problemformulering: Habermas syn på relationen mellem individ og fællesskab i moderniteten.
Jeg har fint styr på, Habermas system og livsverden samt instrumentel og kommunikativ handlen, men hvilke konsekvenser systemes kolonisering af livsverden har på forholdet mellem individ og fællesskab har jeg svært ved at finde stof om?
Min forståelse af systemets kolonisering af livsverden er kort sagt at styringsmedierne penge og magt i stigende grad underlægges livsverdenens kommunikative hverdags praksis, hvilket resultere i at livsverdens kommunikative handlen i stigende grad erstattes af den instrumentelle subjektiv-objektiv relationer. Som medfører at vi i stigende grad forfølger individuelle målstrategier i stedet for at søge at nå til indbyrdes forståelse? Men det er også kun det jeg kan finde?
På forhånd tak
Skrevet d. 06.12.2010 af Mathis

Hej Simon

Det lyder da til at du har meget godt styr på det. Du svarer jo også næsten selv på dit spm. til sidst: hvis vi i stigende grad forfølger individuelle målstrategier, så betyder det måske at fællesskabet bliver et slags middel for individet til at realisere disse individuelle målstrategier.

Den tanke har jeg selv leget med før - se evt.
- http://www.information.dk/197188
- http://piktokritik.dk/2010/09/nar-venner-bliver-kunder/

Har du også en case af en art som du skal koble den teoretiske refleksion op på? Det kan du nok vinde en del på.

Mvh Mathias
Skrevet d. 06.12.2010 af SimonDencher
Hej Mathias, først tak for hjælpen! Mht casen, har jeg desværre ikke nogen i dette spm. Jeg skal ud fra samspillet mellem individ og fællesskab se på den samfundsmæssige solidaritet.
Men har tidligere læst den første artikel, og den er rigtig god.
Skrevet d. 06.12.2010 af SimonDencher
- mht. målstategier: Jeg tænker bare at hvis fællesskabet bruges som middel, er vi så ikke nærmere over i den narcissistiske teori? For Habermas vil vel ikke mene at der ved systemets kolonisering af livsverden overhovedet er noget kollektivt fællesskab tilbage, og at familien og andre nære relationer er under udtynding?

Andre læser også

annonce
Sociologiskforum.dk benytter cookies til blandt andet statistik og marketing. Ved at benytte hjemmesiden accepterer du vores brug af cookies. Okay