Sociologiskforum.dk var aktivt fra 2004-2012, men eksisterer i dag kun som arkiv.
annonce

Gøsta Esping Andersen

Skrevet d. 23.06.2009 af Møllerin

Jeg søger svar på, hvor man kan placere Esping-Andersen rent videnskabsteoretisk. Jeg kan ikke finde andet, end at han er hummanistisk velfærdsforsker. Hvor placerer han sig selv - hvis overhovedet?
Nogle idéer?

Mvh Maranne

Skrevet d. 23.06.2009 af Julieogmolly
Hej

Jeg kender ham ikke, men måske du kan beskrive hans ontologi, epistemologi og metodologi og så kan det være det kan lede dig til et svar? jeg mener altså bare at du beskriver hvilken `social verden` han opererer i, hvordan han selv mener at kunne opnå viden herom og hvordan han griber sine undersøgelser an.

Og måske nogle af os herinde kan hjælpe dig på vej derfra - medmindre nogen kender ham og lige kan svinge et svar ud af ærmet ;)
Skrevet d. 23.06.2009 af Julieogmolly
Hej igen

Det er jo også en mulighed at spørge ham selv. På hans hjemmeside står hans kontaktoplysninger :)
http://www.esping-andersen.com/
Skrevet d. 24.06.2009 af Møllerin
Tak for det. Ja, at kontakte manden selv er selvfølgelig en udemærket idé :-). Tak for linket.

Esping-Andersen er manden bag de tre, klassiske typificeringer af velfærdsstatsmodellerne: den konservative, den liberale og den socialdemokratiske velfærdsstat.

Han beskriver i sin velfærdsteori, hvad der karakteriserer de enkelte velfærdstyper, hvordan de adskiller dig i forhold til sociale rettigheder og stratifikation, hvordan der regimerne imellem findes forskellige konstellationer mellem stat, marked og familie samt i hvilke lande, de enkelte modeller siges at dominere.

Han bygger i denne sammenhæng især på T.H. Marchall teori om sociale rettigheder og Timuss` socialpolitikmodeller - og herudover egne undersøgelser (præcist hvilke ved jeg ikke - men overordnet vel kvantitative!?).

Desuden beskriver han, hvordan velfærdsstaterne er i forandring - (welfarestates in transition).

Det er, hvad jeg ved.

/Marianne

Skrevet d. 24.06.2009 af Julieogmolly
Ok. Jeg kender heller ikke de to andre du refererer til, men jeg kommer til at tænke på Weber og hans ideal typer.

Sakset fra wikipedia:
Weber var anti-positivist og bekendte sig til den hermeneutiske tradition

Mon Esping Andersen er i samme boldgade?

Skrevet d. 24.06.2009 af Julieogmolly
og ja - hvorfor ikke skrive til ham? ;)
Skrevet d. 25.06.2009 af Møllerin
Ja, på en måde giver det god mening,at han er hermeneutiker, men nu skriver jeg til ham.

Marianne
Skrevet d. 25.06.2009 af Julieogmolly
Sejt! ;)

Glæder mig til at høre hvad han selv mener
Skrevet d. 29.06.2009 af Sørland
Gösta er den danske sociolog som er mest berømt i udlandet. Han er nærmest ukendt blandt studerende i Danmark, med mindre de er inde på velfærdsforskning. Hans teori er præget af funktionalisme/systemteori og hans metodologi er empirisk/kvantitativ. Derfor er han næppe Weberianer eller hermeneutiker. Men jeg er meget spændt på hvad han vil sige til det spørgsmål. Sikkert henvise til verdensberømte videnskabsteoretikere, som er ukendte i Danmark.
Skrevet d. 29.06.2009 af Mads_Jaeger
Hej Sørland,

Jeg mener bestemt ikke, at man kan kalde Gøsta for funktionalist. Hans udgangspunkt er klart konfliktteoretisk og mestendel inspireret af power resources traditionen (som vist nok er weberiansk inspireret, se http://en.wikipedia.org/wiki/Power_resource_theory). Det er ret tydeligt i fx "Politics against Markets" (1985).

Mvh.

Mads
Skrevet d. 30.06.2009 af Sørland

Hej Mads.
Du har ret i, at han ikke er funktionalist i den parsonianske forstand. Men derfor er degt ikke urimeligt at bemærke, at funktionalisme/systemteori prægede Firenze-akademiet i hans studietid der, og at man kan læse den som en konlfiktteoretisk modifikation. Der er naturligvis flere måder at læse teorien på; men jeg har svært ved at se den som særligt webersk. Han var heller ikke særligt konfliktteoretisk, vel? Velfærdsmodellerne har karakter af idealtyper, men det er ikke en forstående handlingsteori, som er aksen i teorien og metoden.
Skrevet d. 06.07.2009 af Møllerin
Svar fra Gøsta:

"Jeg er en ben-haard Popperianer -hvis ellers jeg er nogetsomhelst".

Det var alt, hvad manden skrev :-).

Jeg placerede ham faktsik som kritisk realist til eksamen, hvilket jeg ikke blev "punket" for.

Tak for de gode svar

/Kh Marianne
Skrevet d. 06.07.2009 af Møllerin
Desuden har jeg læst et sted, at han om sin egen teori mener, at den er baseret på faktisk forekommende systemer, hvorfor jeg også vil lægge mig op af en placering som funktionalist/systemteoretiker.

/Marianne

Andre læser også

annonce
Sociologiskforum.dk benytter cookies til blandt andet statistik og marketing. Ved at benytte hjemmesiden accepterer du vores brug af cookies. Okay